Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dejli mejl: Kuća na Drini među najčudnijim građevinama na svetu

Foto: mapio.net

Dejli mejl: Kuća na Drini među najčudnijim građevinama na svetu

Novinari britanskog "Dejli mejla" napravili su listu najčudnijih građevina sveta, među kojima se našla i kućica na Drini kod Bajine Bašte.

Spektar
Izvor: 021

Ovo nije prvi put da strani mediji pišu o interesantnoj kući koju počeo da gradi Milija Mandić sa drugovima 1969. godine. Naprotiv, i "Dejli mejl" joj je već posvetio članak u kom je izraženo čuđenje kako struktura odoleva vremenu.

Ipak, sada se našla na listi "najbizarnijih građevina sveta". Osim nje, tu su i manastir u Gruziji, portugalska "Flinston" kuća u kamenu, "usamljena" kuća na islandskom ostrvu, neobična građevina osmišljena kao kuća za goste u Čileu, švedska kućica na drvetu sa ogledalima, okruglasta drvena građevina u Kanadi i kuća od granita u Nambiji.

Ideja o gradnji kućice na Drini nastala je tokom leta 1968. godine kada se nekoliko momaka posle kupanja sunčalo na steni. Narednog leta Milija Mandić, tada sedamnaestogodišnjak, sa drugarima počinje gradnju. Materijal su prenosili kajacima i čamcima, a veće komade koji su bili suviše teški puštali su u reku nekoliko kilometara uzvodno, pa ih potom vadili i izvlačli na stenu.