Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Led cepelin oslobođen optužbi za plagijat

Foto: www.led-zeppelin.org

Led cepelin oslobođen optužbi za plagijat

Američka porota donela je jednoglasnu odluku da britanski rok bend Led cepelin nije ukrao pesmu "Stairway to Heaven" od benda iz Los Anđelesa pod imenom „Spirit“.

Spektar
Izvor: Večernje novosti

Porota je odluku donela danas, nakon kratkog i živopisnog suđenja, čime je doneta pravna odluka o pitanju o kojem su ljubitelji muzike raspravljali decenijama, ali koja je do suda došla tek pre dve godine.

Pravni zastupnik zaostavštine pokojnog muzičara Rendija Vulfa tvrdio je da su gitarista Džimi Pejdž i pevač Robert Plant za "Stepenice ka nebu" ukrali rif iz instrumentalne numere "Taurus", koja je snimljena sa bendom Spirit.

Pejdž, Plant i basista Džon Pol Džons svedočili su tokom suđenja i iznosili su anegdote o nastanku pesme "Stairway to Heaven", objavljene 1971. godine.

Razni stručnjaci su svedočili, oni koji su zastupali tužbu isticali su ogromne sličnosti među kompozicijama, dok su eksperti odbrane naveli da obe numere dele istu muzičku osnovu.

Tužba je navodila da Led cepelin imaju običaj da preuzimaju muziku drugih i da su se do sada šest puta pravile nagodbe posle tužbi za kršenje autorskih prava.

Sam Vulf nikada nije podnosio tužbu i govorio je da su mu pomešana osećanja po tom pitanju. Posle njegove smrti 1997. pravni zastupnik Majkl Skidmor uspeo je da na kraju slučaj dovede do suda, uprkos decenijama neaktivnosti i odbijanja Vulfovog izdavača da sarađuje.

Pejdž i Plant su negirali da su ikada čuli pesmu "Taurus", iako su zajednički nastupali sa Spiritom.

Suđenje je bilo živopisno i medijski propraćeno, a najzanimljiviji detalj izneo je sam Pejdž, koji je pod zakletvom izmenio poznatu priču da je pesma nastala kada su se on i Plant zatvorili u kolibu u velškim planinama i tako napisali pesmu. Legendarni gitarista rekao je da to nije istina.

Robert Plant (67) je na sudu u Los Anđelesu gde se raspravlja o autorstvu hita "Stairway to heaven", rekao kako se slabo seća vremena kada je pesma nastala, da se ne seća benda "Spirit" koji tuže "Led cepelin" da su im ukrali instrumental Taurus i od toga napravili pesmu, te da se ne seća skoro nikog s kim se družio, što je izazvalo smeh u sudnici. U odgovoru na pitanje svog advokata kazao je da ne zna note, što znači da nije mogao da napiše Džimiju Pejdžu gitarski rif. Njihovi advokati tvrde i kako je niz akorda u "Stairway to heaven" vrlo uobičajen i koristi se već 300 godina.

Ta pesma je i dalje popularna i donosi desetine miliona dolara članovima Cepelina i raznim podizdavačima Vorner mjuzika. Porota je zasedala manje od dana.