Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Moskva uzvraća udarac: Hvataj Petra Velikog, a ne Pikačua

Foto: www.macrumors.com

Moskva uzvraća udarac: Hvataj Petra Velikog, a ne Pikačua

Ruska vlada razvija aplikaciju "Otkrij Moskvu", kao pandan američkoj igrici "Pokemon Go", ali će umesto malih čudovišta na ulicama ruske prestonice moći da se traže istorijske ličnosti i spomenici.

Spektar
Izvor: Tanjug

Ova nova aplikacija za pametne telefone, na kojoj se još uvek radi, funkcionisaće kao i "Pokemon Go", međutim, pretraživaće ulice i parkove u potrazi za likovima koji će, za razliku od Pokemona, biti projektovani u savremenoj 3D tehnici virtuelne stvarnosti.

Takođe, imaće edukativnu i rekreativnu svrhu, prenela je Slobodna Evropa.

Moskovske vlasti, kako se navodi, žele da smanje uticaj Zapada tako što će kreirati sopstvene verzije popularnih tehnologija.

"Cilj programa je da se moderna tehnologija virtuelne realnosti iskoristi kako bi se skrenula pažnja na bogato kulturno nasleđe, a Moskovljanima dao razlog da više šetaju", objavilo je moskovsko Odeljenje za informacione tehnologije.

Na listi ličnosti koje će se, između ostalih, naći u ovoj ruskoj igrici su Petar Veliki i Ivan Grozni, prvi čovek u svemiru Jurij Gagarin, pisac Aleksandar Puškin, kompozitor Petar Čajkovski...

Iako Pokemon igrica još zvanično nije puštena na rusko tržište, sve više je popularna i igra se pored neodobravanja i sumljičavosti vlasti.

Neki tvrde da je igrica zapravo delo CIA zavere, kako bi se preko kamera došlo do tajnih mesta Rusije, i tako omogućila američkim tajnim agencijama prikupljanje informacija.