Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nikola Tesla dobio bulevar u kanadskom gradu Hamiltonu

Foto: wikimedia.org

Nikola Tesla dobio bulevar u kanadskom gradu Hamiltonu

Deo ulice Burlington u kanadskom gradu Hamilton preimenovan je u Bulevar Nikole Tesle, čime je srpskom naučniku odato priznanje da je od Hamiltona napravio "industrijskog giganta" kakav je nekada bio, prenose kanadski mediji.

Spektar
Izvor: Tanjug

Oko 400 ljudi, uglavnom srpskog porekla, okupilo se u nedelju, na dan kada je obeleženo 160 godina od Teslinog rođenja, na mestu gde počinje bulevar posvećen velikom naučniku, kako bi prisustvovali presecanju vrpce ispod novog uličnog znaka.

"Mi smo prvi grad u Kanadi koji je imao električnu energiju, zahvaljujući Tesli", rekao je jedan od poštovalaca Tesle Viktor Starecki.

Na ulicama Hamiltona paradirali su automobili marke Tesla, u kojima su se nalazili ambasador Srbije u Kanadi, gradski političari i pripadnici neprofitne grupe Korporacije za obrazovanje Nikola Tesla (NTEC).

Srbi su paradirali ulicom pevajući himnu svoje zemlje, kao i srpsku narodnu pesmu, koja je izvedena na Teslinoj sahrani u Njujorku 1043. godine, prenose kanadski mediji.

Srbi su činili 75 odsto okupljenih jer oni znaju sve o Tesli, istakao je predsednik NTEC Veroslav Đurđević dodajući da će i građani Hamiltona uskoro znati sve o Tesli.

"Kada ih edukujemo, ono će shvatiti šta je Tesla uradio za ovaj grad", rekao je Đurđević istakavši da je Hamilton bio "prvi grad inovacija".