Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Počeo 23. Festival evropskog filma Palić

Foto: Tanjug/ screenshot

Počeo 23. Festival evropskog filma Palić

Projekcijom ostvarenja "Požar na moru" Ðanfranka Rosija, juče je u Kongresnoj sali Velika terasa počeo 23. Festival evropskog filma Palić.

Spektar
Izvor: Tanjug

Festival je zvanično otvorio jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, austrijski reditelji Ulrih Zajdl, koji je poručio mladim režiserima da ne čine ustupke publici,jer onda nisu daleko od cenzure, da veruju u sebe i stvaraju one filmove za koje će se boriti uvereni da oni mogu da promene svet.

Pomenuvši da je Lifka preminuo iste godine kada je on rođen, Zajdl je rekao, da uprkos strahu koji je osetio zbog obaveze da održi govor zahvalnosti, za njega je velika čast da primanjem nagrade “Aleksandar Lifka”, bude primljen u društvo velikih režisera kao što su Angelopolus, Mencel, Zanusi, Vajda, Kusturica.

“Uvek je lepo primiti nagradu kao potvrdu za filmove koji otvaraju novi pogled na svet, koji izazivaju gledaoce i stavljaju pred njih ogledalo, koji se mešaju u njihove živote, ali ne daju sud, a meni je veoma važno što moji filmovi izazivaju nemir u gledaocima”, naglasio je režiser.

On je naglasio da u današnjem vremenu kada se umetnost meri željama i ukusom publike, režiseri moraju da pruže otpor.

“Evropskom filmu je potrebna indivudualnost, tvrdoglavost i hrabrost. Samo tako će uspeti da preživi. Stoga ovu nagrada, koju dobijam, shvatam kao podsticaj da nastavim da svojim filmovima izazivam nemir u ljudima”, istakao je Zajdl.

Istu nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji predsednica Saveta festivala Mira Banjac uručila je srpskom reditelju Slobodanu Šijanu.

“Nama glumcima je velika čast naći se oči u oči sa ljudima u čijoj estetici i kulturi smo sebe prepoznali, a moja velika sreća što za života imam ovu čast da nagradu predam velikom stvaraocu”, istakla je Banjac.

Šijan je, primajući nagradu, rekao da to priznanje značajnim čine autori koji su ga do sada dobili i lepim što se i on sada našao među njima.

“Sebe smatram rediteljem komedija i dodeljivanje ove nagrade u meni budi nadu da će biti vise smeha u evropskom filmu”, istakao je Šijan.

U okviru ceremonije otvaranja publici je predstavljen program festival, internacionalni žiri festivala, međunarodni žiri kritike, žiri od pet polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici, koji će odabrati najbolji film programa "Oči u oči".

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istakavši da je Festival evropskog filma jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji, koja je preživela sve poteškoće i izazove i postala značajna tačka na mapi evropskih festivala.

“Uprkos svim teškoćama nećemo dozvoliti da ta tačka nestane. Imamo odličnu publiku, dugu tradiciju i dobar glas i to će nas voditi u narednim godinama”, poručio je Laban.

Direktor festivala Radoslav Zelenović je ranije danas u izjavi medijima istakao da je prekretnica festivala to što je Evropska komisija prepoznala festival kroz program “Kreativna Evropa” i ocenila ga kao oazu evropskog filma.

Festival je ove godine veći u pogledu broja selekcija i filmova, između ostalog i zahvaljujući pomoći Evropske komisije u vrednosti od 41.000 evra, a Zelenović kaže da je bilo jako teško napraviti takmičarsku selekciju sa najboljim i najzanimljivijim ostvarenjima među kojima samo jedan film nije iz 2016.

On je naglasio da je Palić mesto na kome se može videti šta se dešava u ervopskom filmu, a dodatni značaj festivalu daju mnogobrojni gosti, među kojima će ove godine biti i Kristijam Munđiju.

Do 22. jula u 13 selekcija biće prikazano 103 ostvarenja.

Glavni takmičarski program obuhvata 14 filmova, od toga dva van konkurencije, a nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film festivala i "Palićki toranj" za najbolju režiju dodeliće žiri u sastavu: rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija).

Takmičarski program "Paralele i sudari" donosi 10 filmova i jedan van konkurencije, najbolji odabraće žiri filmske kritike koji čine Marina Rihter (Austrija), Maria Ulfsak (Estonija) i Koleta de Kastro (Francuska).

Publiku očekuju i selekcije "Mladi duh Evrope", "Baltik u fokusu", "Novi mađarski film", "Eco Dox", "Oči u oči", "Short Matters", "Omaž dobitnicima nagrade Alekdandar Lifka", koncerti simfonijskog orkestra VU-Orkest iz Amsterdama i rok bendova "Lira Vega" i "Straight Mickey And The Boyz", kao i izložba "Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma", koju je priredio kustos Nebojša Milenković.