Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PREMINUO lider kubanske revolucije Fidel Kastro

Foto: famouspeople.com

PREMINUO lider kubanske revolucije Fidel Kastro

Premijer Srbije poslao telegram saučešća.

Spektar
Izvor: Tanjug

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD preminuo je u petak uveče u 90. godini, javila je danas kubanska televizija, prenose agencije.

Predsednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto posle ponoći na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: "Ka pobedi, uvek!".

Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, "u skladu sa njegovom željom".

Vučić: Srbija će uvek ceniti slobodarski duh Fidela Kastra

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, povodom smrti Fidela Kastra, uputio danas telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Republike Kube Raulu Kastru, u kome se ističe da će Srbija uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je branio suverenitet svoje zemlje.

U telegramu premijera Srbije se kaže:

"Veoma me je ožalostila vest o smrti Fidela Kastra, dugogodišnjeg lidera Republike Kube. Kroz njegov život i rad, kao jedne od najupečatljivijih svetskih državničkih figura dvadesetog veka, odslikava se najveći deo istorije Vaše zemlje.

Njegovom smrću završava se jedna snažna politička era.

Srbija će uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je Fidel branio suverenitet svoje zemlje, da bi Kubu, kako je govorio, vratio Kubancima.

U ime Vlade Srbije i svoje ime upućujem iskreno saučešće Vama i narodu Kube", navodi se u telegramu premijera Vučića.