Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PREMINUO slikar Ljuba Popović

Foto: portalanalitika.me

PREMINUO slikar Ljuba Popović

Slikar Ljubomir Ljuba Popović preminuo je u 82. godini života posle duge i teške bolesti, prenose beogradski mediji.

Spektar
Izvor: Tanjug

Popović je rođen 1934. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Valjevu. Studirao na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu.

Nakon prvog, dvonedeljnog boravka u Parizu, posvećenog najvećim delom posetama Luvru, učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu (Novi oblici nadrealizma i relacionizma, San i mašta,...).

U Parizu se definitivno nastanjuje 1963. godine. Upoznaje Renea de Solijea, koji se odmah zainteresovao za njegovo delo i između njih dvojice razvilo se prijateljstvo zasnovano na uzajamnom poštovanju.

Stigavši u Pariz previše kasno da bi upoznao Andrea Bretona, a po prirodi i inače nezavisnog duha, nikad nije pripadao grupi nadrealista.

Uprkos tome, o njegovom delu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori, među kojima Rene Etiambl, Žan-Klarans Lamber, Žil Nere, Gustav Rene Hoke, Žan-Kristof Bajli, Žan-Luj Ferije, Izor de Sen Pjer, An Tronš, Saran Aleksandrijan, Mišel Elenberger.

Popovićevo slikarstvo, okvalifikovano vrlo često i olako kao "fantastično", podrobnijom analizom otkriva svu svoju složenost i dubinu.

Slike su ispunjene čudesnim nestvarnim bićima, očima koje posmatraju iz prikrajka, vampirušama i androidima koji borave u isprepletanom mnoštvu neobičnih predmeta, rastinja i arhitekture, zajedno - a jedni drugima nepoznati.

To umnožavanje i nagomilavanje formi u suštini je vrlo pažljivo oranizovano, građeno često oko stabilnih geometrijskih struktura.

Boje, složene sa smelošću i suptilnošću, ukazuju na vrhunsko poznavanje slikarskog umeća, a sve skupa otkriva čoveka široke kulture, istančanog poznavaoca kako istorije slikarstva, tako i istorije civilizacije uopšte.

Samostalno je izlagao u Parizu, Briselu, Njujorku, Minhenu, Ženevi, Beogradu, Valjevu, učestvovao u velikom broju kolektivnih izložbi, a o njegovom slikarstvu je objavljeno više monografija, snimljeni filmovi, serije i televizijske emisije.

Krajem prošle godine u Galeriji RTS-a priređena je njegova poslednja velika izložba u srpskoj prestonici, koju je posetilo oko 20.000 ljudi, a RTS, "Službeni glasnik" i Pariski krug objavili su monografiju "Ljuba" grupe autora.