Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Veštačka inteligencija spasila život

Foto: sxc.hu

Veštačka inteligencija spasila život

Veštačka inteligencija kompanije IBM po imenu Votson pružila je čvrst dokaz da živimo u potpuno novoj eri tako što je spasila život jednoj ženi u Japanu, kojoj lekari nisu mogli da pomognu.

Spektar
Izvor: B92

Žena je lečena od akutne mijeloidne leukemije, ali uopšte nije reagovala na uobičajene terapije, što je potpuno zbunilo lekarski tim.

Konvencionalne metode nisu davale nikakve rezultate, pa je odlučeno da se konsultuje Votson, koji je uspeo da utvrdi pravu dijagnozu - izuzetno retku vrstu leukemije. Kada je terapija promenjena, bilo je jasno da je Votson spasio jedan život.

Ova veštačka inteligencija je prosto uradila ono što jedan čovek ili tim ljudi teško da bi mogao - ukrstio je podatke genetskog testiranja pacijentkinje i više od 20 miliona onkoloških istraživanja i došao je do ispravne dijagnoze.

Dijagnoza je doneta za deset minuta.

"Ovo je dokaz da AI ima potencijal da promeni svet. Ovo je prvi put da veštačka inteligencija spasi život i jasno je da je njihova najbolja primena u medicini", rekao je Satoru Mijano, profesor Instituta za medicinske nauke Univerziteta u Tokiju.

Lekari u SAD već neko vreme koriste AI kao podršku za lečenje leukemije i nekih vrsta tumora.