Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Video rekorderi postaju prošlost, najavljena proizvodnja poslednjeg

Funai video rekorder/ Foto: class.posot.de

Video rekorderi postaju prošlost, najavljena proizvodnja poslednjeg

U poslednjih 50 godina video rekorderi prvo postali "obavezni član" mnogih domačinstava, ali je sa pojavom kompjutera i brzog interneta njihova popularnost daleko opala.

Spektar
Izvor: N1, Agencije

Japanska kompanija "Funai elektrik", koja se bavi prozivodnjom električnih uređaja, poslednji je proizvođač video rekordera, a iz te kompanije je saopšteno da će krajem luja biti proizveden poslednji komad tog uređaja.

U vesti koju je objavio "Si-En-En", a preneo N1, navodi se da su u poslednjih 50 godina video rekorderi prvo postali "obavezni član" mnogih domačinstava, ali je sa pojavom kompjutera i brzog interneta njihova popularnost daleko opala.

"Funai" je počeo da proizvodi video rekordere 1983. i u jednom trenutku je prodavao čak 15 miliona uređaja godišnje. Pojavom novih tehnologija, kasete su zamenjene DVD-om, Blu rejom, a sada i strimingom. Prošle godine ova kompanija je prodala 750.000 uređaja, nakon čega je utvrdila da postaje sve teže da se nađu delovi za pravljenje video rekordera.

VCR ili video rekorderi su nastali tokom šezdesetih godina prošlog veka. Postaju sve popularniji kada "Soni" uspeva da napravi model koji je bio relativno jeftin, odnosno pristupačan običnim građanima. Vrhovni sud SAD je 1984. godine utvrdio da nije kršenje autorskih prava ukoliko se snima program ili film koji se emituje na televiziji.