Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CAS o ruskim atletičari na OI 21.jula

Rio2016 logo

CAS o ruskim atletičari na OI 21.jula

Rusija se žalila na suspenziju njenih atletičara sa međunarodnih takmičenja zbog navodnog dopinga

Sport
Izvor: B92.net

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odlučiće u ubrzanom postupku, 21. jula, o žalbi Rusije na suspenziju njenih atletičara sa Olimpijskih igara.

CAS je naveo da su se sve zainteresovane strane dogovorile o ubrzanom postupku, a da bi konačna odluka o suspenziji trebalo da bude doneta 21. jula.

Olimpijski komitet Rusije (ROC) i Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštili su da će CAS 19. jula saslušati žalbu Rusije.

Rusija se žalila na suspenziju njenih atletičara sa međunarodnih takmičenja zbog dopinga. Rusija pokušava da ospori pravilo da je atletičarima zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima ako je domaći Atletski savez suspendovan, kao što je i slučaj u Rusiji.

IAAF je prošlog novembra suspendovala ruski savez, a samim tim i njegove atletičare, posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno finansirala i podržavala država.

IAAF je sredinom juna potvrdila suspenziju, a odluku je podržao i Međunarodni olimpijski komitet. IAAF je ranije saopštila da ruski atletičari "koji su bili van zemlje" i koji pokažu da su ih na doping testirali "neki drugi sistemi" mogu kao neutralni takmičari da učestvuju na Olimpijskim igrama.

ROC je zajedno sa 68 atletičara podneo žalbu CAS.