Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đoković osvojio Madrid: Preko Marija do 29. titule

Foto: BETA/AP

Đoković osvojio Madrid: Preko Marija do 29. titule

Đoković sada ima 29 titula iz Masters serije, jednu više od Rafaela Nadala, pa je ponovo prvi na večnoj listi.

Sport
Izvor: B92.net

Novak Đoković savladao je Endija Marija sa 6:2, 3:6, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Madridu.

Đoković sada ima 29 titula iz Masters serije, jednu više od Rafaela Nadala, pa je ponovo prvi na večnoj listi.

Tok meča:

Mari je nervoznije počeo, dve olake greške do 15:30, a onda je usledio prodoran forhend Đokovića za dve vezane brejk lopte. Na prvoj je Novak poslao forhend u mrežu, a na drugoj je stigao drop šot rivala i u nastavku maestralnim volejom osvojio poen – 1:0.

Naredni gem Đoković je osvojio bez izgubljenog poena, došao je do 15:30 u sledećem, ali je usledila jedna greška i dobri servisi Marija koji se tako ’upisao’ – 2:1.

Novak je ponovo sa lakoćom osvojio svoj gem, a Škot se slabo kretao i pravio je mnogo grešaka. Zato Đoković nije morao da uradi ništa posebno kako bi došao do novih šansi za brejk (15:40), a već prvu je realizovao lepo izgrađenim poenom i insajd-aut forhendom

Mari je potom uzeo gem na svoj servis, ali Novak je kontrolisao poene sa osnovne linije, forhend ga je odlično služio i bez većih problema priveo je set kraju – 6:2.

Đoković je prvi set završio za pola sata, a u gemovima na svoj servis izgubio je samo tri poena.

Mari je zaigrao energičnije na startu drugog seta, napravio je viner bekhend dijagonalom i osvojio je početni gem.

Ubrzo se igra potpuno rasplamsala, Novak je lako uzeo svoj gem, a potom smo videli nekoliko izvanrednih razmena u trećem gemu, glasan uzvik Marija i dobar drugi servis Škota za vođstvo 2:1.

Zatim je Đoković nenadano pao, vezao je nekoliko grešaka i Škot je došao do prvih brejk lopti u meču, 15:40. Propustio je na prvoj Mari čist zicer, ali Novak nije iskoristio poklon, već je uzvratio istom merom – dupla greška i vođstvo Škota 3:1.

Mari je gem počeo sa dve brze greške, ali je onda vezao četiri neodbranjiva servisa i materijalizovao je brejk (4:1). Škot je znatno poboljšao servis, dok je Đoković ispao iz ritma, pa do kraja seta nije imao šansu za brejk – Mari je drop šotom završio set sa 6:3.

Činilo se da će Novak lako osvojiti gem na početku trećeg seta, poveo je 40:15, ali je promašio jedan lak forhend i gem je došao do izjednačenja. Tada je agresivnim drugim servisom Đoković osvojio poen, ispustio je glasan uzvik, a onda je forhendom okončao gem za 1:0.

Nedugo zatim Đoković je stigao drop šot Marija i osvojio poen za 15:40. Realizovao je već prvu brejk loptu – forhendima sa mnogo spina forsirao je bekhend rivala, Škot je uzvraćao niskim lopticama, ali je Novak napadom promenio stranu i iznudio grešku protivnika za vođstvo 2:0.

Novak je u sledećem gemu osvojio izuzetno dug poen i poveo sa 30:15, ali usledio je novi pad. Dupla greška, zatim Marijeva linija za brejk loptu, a onda i nova dupla greška kojom je gem poklonjen (2:1).

Posle dva brza gema, usledio je gem sa tri Marijeve greške sa osnovne linije, posle kojih je Novak došao do 15:40. Đoković je iskoristio već prvu priliku, smestio je bekhend paralelu na liniju i poveo sa 4:2.

Za razliku od prethodnog puta, Đoković je ovoga puta kapitalizovao brejk. Istina, ponovo je bilo 15:30, ali tada je Novak dobio jedan dug poen, bio je strpljiviji i sačekao je pravu priliku za napad.

Tada se dogodila jedna interesantna situacija – sudija Lajani opomenuo je Đokovića zbog prekoračenja vremena, a Mari je rekao da nije Novak kriv, već je krivicu za to preuzeo na sebe. Posle toga je konačno u pomoć došao i prvi servis, pa je sa dva brza poena srpski teniser poveo sa 5:2.

U sledećem gemu Mari je spasao meč loptu asom, zatim je smanjio na 5:3, a Đoković je nervozno, sa tri uzastopne greške, poklonio 0:40 rivalu.

Zatim je Đoković dobio dug poen dočekavši grešku protivnika, usledio je napad i smeč, da bi Mari neočekivanom greškom propustio i treću brejk loptu.

Gem se razvio u pravu dramu, Mari je propustio još četiri brejk lopte, a Novak je na meč lopti poslao forhend u mrežu. Konačno, treća je bila i sreća, pa je Đoković završio meč za dva časa i šest minuta igre.