Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EURO: Debituje grupa "smrti", Španci napadaju Čehe

Belgijska fudbalska reprezentacija/ Foto: timesofisrael.com

EURO: Debituje grupa "smrti", Španci napadaju Čehe

Grupa D nam donosi mečeve Švedske i Irske, te Italije i Belgije. Prvi na teren će Irci i Šveđani

Sport
Autor: NB

Četvrti dan Evropskog prvenstva u fudbalu obeležiće susreti grupe D, koju mnogi smatraju i za najjaču na ovom "EURU", dok će susretom Češke i Španije biti zaokružen prvi krug u grupi C.

Prvi susret za 13. jun je meč između branioca trofeja Španije i Češke Republike. Nesumnjivo, ulogu favorita imaće "crvena furija", koja će na ovom prvenstvu pokušati da dođe do treće uzastopne titule šampiona Starog kontinenta.

Za očekivati je da Španija većim delom meča kontroliše ritam, pre svega, svojom prepoznatljivom igrom kratkih pasova koju odlikuje timski rad sa dosta trčanja i sloboda kreacije prepuštena veznim igračima. Njihov selektor Vinsent del Boske je već pokazao na prethodnom "EURU" da može da igra bez klasičnog napadača, ali pitanje je koliko će to biti izvodljivo i ove godine. Španci će imati veoma jak odbrambeni red, a to je i najveći kvalitet njihovih današnjih rivala, s tim što Česi u samom napadu nemaju toliko rešenja. Česi će se osloniti na iskusnog Jaroslava Plašila i ključ za izbegavanje poraza u duelu sa Špancima mogla bi biti disciplina u odbrani.

Grupa D nam donosi mečeve Švedske i Irske, te Italije i Belgije. Prvi na teren će Irci i Šveđani.

Reprezentacija Švedske već više od decenije zavisi od bravura Zlatana Ibrahimovića, koji je pokazao da može mnogo kad god poželi. Šveđane odlikuje igra sa dosta trčanja, solidnim veznim redom, ali je njihova odbrana često kritikovana. Upravo će tu Irci tražiti svoju šansu, ponajviše preko premijerligaških napadača kao što su Šejn Long i Džonatan Volters. Od Iraca se očekuje dobra igra po bokovima, a zanimljivo je da obe ekipa izuzetno dobro funkcionišu u prekidima, pa je za očekivati nekoliko šansi nakon udaraca glavom. Pobednika može odlučiti prekid, ali i Ibrahimović.

Poslednji meč četvrtog dana "EURA" odigraće Belgija i Italija. Belgijanci dolaze na prvenstvo nikada jači i svi ih vide kao favorite iz senke za osvajanje prvenstva. Od golmana do napadača su veoma dobri na svakoj poziciji, i zaista prete "paljbom iz svih oružja". Veliki broj dobrih pojedinaca, izuzetne atletske sposobnosti, ali i dobri tehničari su na spisku trenera Marka Vilmotsa. Nasuprot njih su večeras Italijani. Mnogi će reći nikada slabiji. Ako je suditi na osnovu tradicije, "azure" ne treba nikako otpisati pre starta takmičenja. Činjenica je da dolaze bez velikih zvezda u napadu, ali i dalje ih krasi veoma snažna defanzivna linija sa Đanluiđijem Bufonom na golu, koja lako ume da se transformiše iz pozicione odbrane u kontra napad. Za oba tima, ovaj meč bi mogao da odredi sudbinu preostalog dela EP-a.