Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Još jedan presedan, Kosovo primljeno u UEFA!

UEFA logo

Još jedan presedan, Kosovo primljeno u UEFA!

Fudbal ne sme da pređe liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal, izjavio je K

Sport
Izvor: Tanjug

Kosovski savez primljen je u Evropsku fudbalsku uniju na Kongresu u Budimpešti.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je danas da je zahtev kosovskog saveza za članstvo u UEFA uplitanje politike u sport.

- Bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, kao predsednik FS Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike - izneo je izlaganje Karadžić, uoči početka glasanja o prijemu Kosova.

On je naglasio da FS S nikada neće podržati slične presedane, koji sutra mogu da se dese i drugim članicama UEFA.

- Naravno da FS Srbije nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju veštinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, dosledno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni clan evropske fudbalske organizacije.

On je naglasio da fudbal ne sme da prekraja granice bilo koje države, i da bi upravo primanje samoproglašene države Kosovo u UEFA to značilo.

- Fudbal ne sme da pređe liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal - rekao je Karadžić i podsetio su Ujedinjene nacije nedavno odbile i prijem Kosova u UNESKO.

- Još od 2012. godine FS S se svim legalnim pravnim sredstvima snažno protivio i borio protiv ideje da se ovo pitanje uopšte nađe pred članovima najvažnijih tela, a na tom putu naše velike borbe uvek smo imali podršku UEFA i FIFA. I na tome smo zahvalni. Podsetiću vas i na veoma važnu cinjenicu, a to je da takozvana drzava Kosovo nije clan Ujedinjenih nacija, kao i da je nedavno odbijen i njen prijem u UNESKO.

Karadžić je dodao da za prijem kosovskog saveza u UEFA postoje veliki proceduralni i pravni nedostaci.

- U razmatranju čitavog slucaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujucoj Rezoluciji Saveza bezbednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Jugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas "gluvo i slepo" prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija? Razmatranje ovog pitanja i eventualno zeleno svetlo Fudbalskom savezu Kosova može da dovede do podela medu clanstvom i da otvori put mnogim zahtevima za prijem u clanstvo UEFA", naveo je Karadžić i podsetio da sport ne vode političari.

- Moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovde pred vama politički, a ne fudbalski predlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim politickim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo ne politici u fudbalu - zaključio je Karadžić.