Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MOK: Ruski atletičari koji su "čisti" mogu u Rio

Foto: pixabay.com

MOK: Ruski atletičari koji su "čisti" mogu u Rio

Ruski atletičari koji nisu umešani u doping-skandale moći će da se takmiče pod ruskom zastavom ovog leta u Riju

Sport
Izvor: Tanjug

Predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da ruski atletičari, koji nisu umešani u doping skandal, mogu da ucestvuju na Igrama u Riju.

Bah je posle sastanka Izvršnog komiteta MOK-a u Lozani, a nakon odluke Svetske atletske federacije (IAAF) da zabrani učešće ruskim atleticarima u Riju istakao da ova odluka ima savetodavni karakter i da će poslednju reč, ipak, imati IAAF.

- Atletičar koji su "čisti" moći će da se takmiče pod zastavom Rusije u Riju, ali za svakog pojedinacno odobrenje će dati IAAF. Isto važi i za Keniju jer u obe zemlje postoji nezadovoljavajuće stanje borbe protiv dopinga - rekao je Bah, a prenosi Rojters.

IAAF je u novembru suspendovao ruske atletičare posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu uz podršku države.

Poslednjih dana cak se spominjala mogućnost da ceo ruski olimpijski tim bojkotuje Igre u Riju, pogotovo nakon što je Duma saopštila da je kazna političke prirode i da suspenzija atletičara podseća na koletivne kazne kakvu su koristile španska inkvizicija i totalitarni režimi.