Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Poznata imena 12 francuskih košarkaša za Rio

Poznata imena 12 francuskih košarkaša za Rio

Selektor "trikolora" Vensan Kole odlučio da ne pozove beka Orlanda Evana Furnijea, koji je hteo da preskoči čitav kvalifikacioni ciklus

Sport
Izvor: Mozzart sport

Nema najefikasnijeg iz NBA lige jer je želeo da preskoči kvalifikacije! Selektor Vensan Kole nije popustio pod pritiskom da se zbog pojedinaca menjaju pravila.

Selektor francuske košarkaške reprezentacije Vensan Kole je objavio spisak od 12 igrača na koje računa za Olimpijske Igre u Rio de Žaneiru. Na Koleovoj listi nema velikih iznenađenja, ako se zna kako je selektor do sada funkcionisao i šta je najavljivao.

Na spiku su se našli: Nikola Batum (Šarlot), Nando de Kolo (CSKA), Boris Dijao (Juta),Mikel Želabal (Valensija), Rudi Gober (Juta), Tomas Ertel (Efes), Šarl Kaudi (Asvel), Žofri Lovernj (Denver), Toni Parker (San Antonio), Floran Pjetrus (Nansi), Kim Tili (Laboral Kuća).

U odnosu na tim koji je nedavno u Manili izborio plasman na OI preko kvalifikacionog turnira jedno ime je novost, to je centar Jute Rudi Gober. Ali selektor je odranije imao dogovor sa Goberom da sjajni skakač odmara kako bi zalečio povredu skočnog zgloba i potom se spreman priključio ekipi u slučaju plasmana u Rio. Gober se oporavio i zauzeo mesto Adrijana Mermana koji je igrao na turniru u Manili, ali ne predstavlja igrača koji je neophodan za igru Trikolora. Na spisku je i Nikola Batum koji je u Manili igrao samo polufinale i finale jer je od selektora dobio poštedu da tokom mečeva grupne faze pregovara o ugovoru u NBA ligi. Međutim, Batum je od početka bio sa reprezentacijom na pripremama.

Najveća polemika se vodi o nepozivanju Evana Furnijea. Bek Orlanda je prošle sezone bio najefikasniji Francuz u NBA ligi. Postizao je 15,4 poena u proseku po meču. Ipak, izabrao je da ne učestvuje u pripremama i kvalifikacija za Rio kako bi imao vremena da ispregovara sve oko novog ugovora. Potpisao je petogodišnji ugovor sa Medžikom vredan 85.000.000 dolara, ali je platio cenu neigranjem na OI.

Iako je Furnije izrazio želju da zaigra u Rio de Žaneiru kada je reprezentacija ostvarila plasman na Igre, i iako je pritisak javnosti na selektora bio veliki da naknadno pozove beka Orlanda, Kole je ostao veran principima i nije pozvao Furnijea. Ispoštovao je igrače koji su tokom priprema i kvalifikacija bili tu za reprezentaciju.