Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RIO: Vlasti sprečile američke plivače da polete za SAD

Džek Kogner, jedan od američkih plivača/ Foto: youtube

RIO: Vlasti sprečile američke plivače da polete za SAD

Brazilske vlasti sprečile su u sredu američke plivače Gunara Benca i Džeka Kongera da polete avionom za SAD.

Sport
Izvor: Tanjug

Oni su privedeni radi ispitivanja u vezi sa sumnjivim iskazima o pljački koju su ranije prijavili, a nakon nekoliko sati su pušteni, javljaju danas agencije.

Dvojici njihovih saigrača, Rajanu Lohtiju i Džejmsu Fajgenu, zabranjeno je da napuste zemlju, ali je Lohti već napustio Brazil, navodi Bi-Bi-Si.

Brazilska policija je zatražila njihove iskaze o prijavi pljačke koju su podneli u Riju u nedelju, kada su četvorica plivača, kako tvrde, opljačkana uz pretnju oružjem u taksiju u tom gradu.

Međutim, policija tvrdi da se podaci koje su oni dali o tome kada su tačno stigli u Olimpijsko selo ne poklapaju sa snimcima sa bezbednosnih kamera.

Američki Olimpijski tim je u međuvremenu saopštio da su lokalne vlasti oslobodile Benca i Kongera, s tim da će nastaviti sa njima razgovore danas.

"Džejms Fajgen takođe komunicira sa lokalnim vlastima i namerava da danas nastavi sa davanjem iskaza o incidentu", navodi se u saopštenju.

Lohtijev advokat rekao je Bi-Bi-Siju da se on vratio u SAD pre dva dana, pre bilo kakvog sudskog naloga, i da od njega nije traženo da ostane u Brazilu radi dalje istrage.

Bi-Bi-Si primećuje da je priča u vezi sa pljačkom koja se dogodila američkim plivačima od početka konfuzna.

Lohti je najpre američkoj TV mreži En-Bi-Si rekao za taj incident, ali je portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams izjavio da su navodi o pljački "apsolutno neistiniti", dok je Američki olimpijski komitet nešto kasnije potvrdio iskaze plivača.

Lohti je rekao da ga je nepoznati muškarac za vikend opljačkao uz pretnju pištoljem dok se vraćao taksijem u Olimpijsko selo.

Američki olimpijac je rekao policiji da je sa Fajgenom, Bencom i Kongerom bio na proslavi u objektu u kom je smešten Francuski olimpijski tim u subotu uveče i da su taksi kojim su se vraćali u Olimpijsko selo posle proslave zaustavili muškarci koji su se predstavili kao policajci.

Jedan od tih muškaraca mu je, rekao je Lohti, prislonio pištolj uz čelo i uzeo mu novac i lične predmete.

Međutim, policija koja istražuje o ovom slučaju navodi da nisu nađeni dokazi o pljački i ukazuje na "nedoslednosti" u iskazima plivača.

Lohti i Fajgen rekli su policiji da su se sa saigračima vratili u Olimpijsko selo u 04 sata po lokalnom vremenu, ali snimak sa nadzornih kamera pokazuje da su se vratili u 07 sati, navodi Bi-Bi-Si.

Policija navodi i da nije uspela da uđe u trag vozaču koji je američke plivače dovezao do sela, kao i da su Fajgen i Lohti dali različite iskaze o tome kako su opljačkani.