Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SENKA NA ZLATNU MEDALJU: Keljmendi odbila doping test u Francuskoj

Foto: www.olympic.org

SENKA NA ZLATNU MEDALJU: Keljmendi odbila doping test u Francuskoj

Džudistkinja s Kosova Majljinda Keljmendi mogla bi da bude suspendovana sa takmičenja u Francuskoj, pošto je odbila da uradi doping test.

Sport
Izvor: B92

Ovu informaciju potvrdila je Međunarodna džudo federacija (IJF).

Keljmendi je postala prvi sportista takozvane države Kosovo sa zlatnom olimpijskom medaljom (kategorija do 52 kilograma), ali bi taj uspeh mogao da ostane u senci prijave da je prekršila antidoping pravila na takmičenju u Francuskoj u junu, kada se pripremala za Rio.

„Kontrola je organizovana u junu u Francuskoj. Sportistkinja i njen trener su odbili da je IJF ispita. Ako bude izrečena kazna, ona će biti sprovođena samo na teritoriji Francuske“, stoji u saopštenju Međunarodne džudo federacije.

Prema informacijama, Keljmendi je 16. juna odbila da dostavi uzorak urina Francuskoj antidoping agenciji (AFLD) koja je sprovela testiranje koje nije bilo predviđeno programom. Džudistkinja je trenirala u Sent Siprijenu na jugu Francuske.

Agron Kuka, vođa džudo tima Kosova, potvrdio je za „Gardijan“ da je Keljmendi odbila test, ali tvrdi da je čista.

„Tim je bio u trening kampu u Francuskoj i neka osoba je prišla i tražila doping kontrolu. Ali ta osoba nije imala nikakva ovlašćenja od Svetske antidoping agencije (WADA) ili bilo koga i to je kraj priče. Potom su se Francuzi žalili i želeli da slučaj odvedu na sud. Kosovski tim je diskutovao sa IJF sve vreme jer ne žele da daju krv ili urin nekome ko nije odgovoran. To je kraj priče, ne postoji ništa više“, istakao je Kuka.

Upitan da prokomentariše potencijalnu suspenziju u Francuskoj, odgovorio je:

„Ne znam zbog čega se pravi veliki problem od ovoga. To je besmislica. Francuzi mogu da rade šta požele u Francuskoj, ali to nije ispravno i nije fer“, dodao je trener sa Kosova.