Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Svečano otvorene Olimpijske igre u Riju

Foto: novosti.rs

Svečano otvorene Olimpijske igre u Riju

Letnje Olimpijske igre, prve na tlu Južne Amerike, a ukupno 31. po redu, otvorene su rano jutros svečanom ceremonijom na čuvenoj "Marakani" u Rio de Žaneiru.

Sport
Izvor: Tanjug

Spektakl je trajao skoro četiri sata i uprkos tome što nije bio grandiozan kao u Londonu i Pekingu, oduševio je sve širom planete.

Otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a olimpijski plamen upalio je nekadašnji brazilski teniser Gustavo Kuerten.

Prvobitna ideja bila je da plamen upali legendarni fudbaler Pele, ali je on iz zdravstvenih razloga morao da otkaže učešće na ceremoniji.

U defileu 206 nacionalnih saveza, učesnika Igara, srpski tim izašao je kao 174, a zastavu je nosila reprezentativka u streljaštvu Ivana Maksimović.

Više od 35.000 profesionalaca bilo je uključeno u ceremoniju, 12 škola sambe i više od 5.500 kostima. Bila je tu i čuvena devojka sa Ipaneme, kao i poznata brazilska manekenka Žizel Bundšen.

Reditelj spektakularnog otvaranja bio je Fernando Meireleš, tvorac kultnog filma Grad bogova, a kako je on izjavio, svi koji su učestvovali u osmišljavanju ceremonije su Brazilci, sem čuvene britanske glumice Džudi Denč.

Srbija četvrti put kao samostalna država učestvuje na Igrama, nakon Stokholma 1912, Pekinga 2008. i Londona 2012. godine. U međuvremenu su srpski sportisti nastupali kao deo kraljevine Jugoslavije, SFRJ, SRJ i SCG.

Na igrama u Riju učestvuje oko 11.000 sportista, u ukupno 306 disciplina, u 28 sportova.