Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
15,3 miliona bivšim poslanicima

Foto: Tanjug

15,3 miliona bivšim poslanicima

Za plate bivših poslanika iz prethodnog saziva, tokom naredna tri meseca biće izdvojeno najmanje 15,3 miliona dinara.

Srbija
Izvor: novosti.rs

Do sada je stiglo 68 zahteva narodnih predstavnika koji nisu dobili mandat u novoj skupštini a žele da nastave da primaju zaradu u parlamentu i sledeća tri meseca, na šta, po zakonu, imaju pravo. Oni će za to vreme dobijati osnovnu poslaničku platu, koja iznosi oko 75.000 dinara, i neće imati paušal. Uslov da bi ostali na platnom spisku jeste da nemaju radno mesto koje su "zamrzli" pre uzimanja poslaničkog mandata i da ne stiču pravo na penziju.

Zahtev za stalni posao u Narodnoj skupštini u novom sazivu podnelo je do sada 139 poslanika. Za njihove zarade mesečno će se izdvajati oko 15.290.000 dinara, jer njihova primanja, pored plate, uključuju i paušal od 35.000 dinara.

Ove brojke nisu konačne, jer će se sastav parlamenta promeniti posle formiranja vlade, kada se očekuje da određeni broj poslanika iz vladajućih partija podnese ostavke ukoliko postanu ministri ili dobiju pozicije državnih sekretara ili službenika u ministarstvima. Pored toga, Administrativni odbor je formiran tek prošle nedelje, pa se očekuje da će zahtevi tek sada stizati.

- Obično je potrebno od dva do tri meseca od konstituisanja da se skupštinski sastav "ustali". Tek tada ćemo imati jasnu sliku o broju poslanika i novcu koji treba izdvojiti za njihove zarade - kažu u Skupštini.

U prošlom sazivu 49 "penzionera"

Posle izbora 2014. godine, na platnom spisku ostalo je 49 bivših poslanika. Na ime te pogodnosti njima je isplaćeno ukupno 11,1 milion dinara. Dve godine ranije, za ovu privilegiju prijavilo se 87 skupštinara, a iz budžeta je izdvojeno 39 miliona dinara.