Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Advokat: Prekršena prava novinara RTV

Novinari RTV-a/ Foto: N1

Advokat: Prekršena prava novinara RTV

"Kakvi su im izgledi, nažalost, potvrđuje i izjava premijera, koji je objasnio da je tu sve čisto, u skladu sa zakonom i da je Upravni odbor radio po zakonu", ističe Beljanski.

Srbija
Izvor: N1

Novosadski advokat i stručnjak za medije Slobodan Beljanski ocenio je da bi se u nedavnim postupcima prema urednicima i novinarima Radio-televizije Vojvodine moglo raditi o kršenju ljudskih prava, odnosno o mobingu i diskriminaciji, kao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavama pokušava da utiče na pravosuđe.

Beljanski je kazao da je do takvog zaključka došao nakon prvih razgovora sa smenjenim novinarima.

"Pobuđuje se sumnja da se radi o povredi dostojanstva i ugleda, profesionalnog integriteta, pa i o izazivanju straha", kazao je Beljanski.

On je rekao da ne isključuje mogućnost i da nova diferencijacija, odnosno smene urednika i zaposlenih, potiču iz pripadnosti različitim udruženjima novinara. Beljanski je dodao i da će se, najverovatnije, pojedini novinari RTV-a, a možda i svi koji su smenjeni, obratiti sudu. Kako je rekao, još nije precizirano da li će ih on zastupati na sudu.

"Kakvi su im izgledi, nažalost, potvrđuje i izjava premijera, koji je objasnio da je tu sve čisto, u skladu sa zakonom i da je Upravni odbor radio po zakonu. Po mojoj oceni, na taj način on je potvrdio osnovanost jednog dela izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se govori o kršenju pretpostavke nevinosti od strane predsednika vlade i pojedinih ministara", dodao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, u ovim slučajevima se ne radi o pretpostavci nevinosti, ali se radi o nečemu veoma sličnom.

"Preventivno se utiče na rad pravosuđa i sudiji se unapred kaže šta o tome misli vrh izvršne vlasti, a obeshrabruju se oni koji imaju nameru da ostvare svoja prava pred sudom", ocenio je Beljanski.