Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AGENCIJE termin za BESPLATNI razgovor u ambasadi prodaju za 500 EVRA!

Foto: N1

AGENCIJE termin za BESPLATNI razgovor u ambasadi prodaju za 500 EVRA!

Agencije prodaju besplatne termine i to za dobre pare.

Srbija
Autor: Dojče vele, NB

Građani Srbije pojedinim agencijama plaćaju između 300 i 500 evra da bi dobili zakazan termin u Nemačkoj ambasadi u Beogradu, pre odlaska na rad u tu zemlju, iako je zakazivanje termina besplatno.

Kako prenosi “Dojče vele” odgovor u pojedinima agencijama koje prodaju termine početkom avgusta je bio da je prvi slobodan termin tek u oktobru, a da je do tada krcato. Ukoliko neki termin iskoči, to se kažu plaća. Taj medij piše i da su ispred konzulata ljudi koji nude termine po raznim cenama, jedan od njih odlazak na razgovor nudi za 250 evra.

Nemačka ambasada omogućila je da se termini prijavljuju i preko interneta, ali trgovci kažu da je to skoro nemoguće uraditi, jer on imaju hakere, koje plaćaju i koju spremni da svaki slobodan termin koji iskoči odmah ugrabe.

Kako prenosi “Dojče vele”, slična situacija sa trgovinom terminima za razgovore u ambasadi praktikuje se u Teheranu i Bejrutu. Agencije koje se bave preprodajom termina uzimaju sva moguća slobodna mesta, pa pojedinci imaju slabe šanse da zakažu razgovor.

“Dojče vele” prenosi i komentar jednog forumaša, koji piše da “Tapkaroši bukiraju sve termine na neka fiktivna imena. Onda ih prodaju za 300 do 500 evra, kako koga ošinu. Zatim, kada nekome uzmu kintu, odjave termin i odmah hvataju drugi sa imenom onog što je platio.“ Dodaje da se tako na 50 odsto zakazanih termina niko ne pojavi.

Međutim, “Dojče vele” piše da propalih termina ima, ali daleko manje, a nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman kaže da srpski zakon dozvoljava ljudima da preko posrednika rezervišu termine.

„One naplaćuju to što će zakazati termin koji se naknadno pojavio jer je neko otkazao svoj termin. To svaki podnosilac može sam da uradi, a agencije za to traže velike pare“, dodaje Ditman.

 


dzoniška:  
ja placam 150e agenciji za termin. od januara celam termin online u Nemackoj ambasadi i nista. a danas je kraj februara. Ja ne znam kako tome ne moze da se stane na put. zasto amvasade ne traze od nase vlade stopiranju ovom otvorenom kradjom.

19.02.2018 19:20h    15     8