Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ahmeti: ZSO destabilizuje Kosovo

Foto: hr.wikipedia.org

Ahmeti: ZSO destabilizuje Kosovo

Gradonačelnik Prištine i funkcioner "Samoopredeljenja" Špend Ahmeti izjavio je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) nije dobro rešenje i da Albanci smatraju da je ona neophodna Srbima da bi ih destabilizovala.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Ja sam za dijalog sa kosovskim Srbima, ne sa Beogradom. Mislim da njihove brige imaju smisla, ali kada Đurić (Marko, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju) priča o tome pomislite da je to igra Srbije sa Kosovom. Kada bi Srbija rekla da je Kosovo završena stvar, posle dijaloga ćemo ga priznati i razmatrati položaj srpskog stanovništva, mi bismo bili spremni da pričamo o tome, ali i o ZSO", rekao je Ahmeti u razgovoru sa studentima Fakulteta političkih nauka, prenosi "Danas".

Dodaje:"Ali kada nam kažu da nas nikada neće priznati, da smo nepostojeća država, iako za Evroviziju nemamo dozvolu, da ne pričamo o fudbalu i svemu drugom, a pritom žele ZSO ovde, naravno da ćemo odbiti ZSO, jer smatramo da im je neophodna da bi nas destabilizovali".

Ahmeti objašnjava da se ne radi o položaju sprskog stanovništva na Kosovu, već o interesu Srbije na Kosovu.

"Kada pričamo sa Srbima na Kosovu, tu nema nikakvih sporova niti problema, gradićemo poverenje", tvrdi Ahmeti.

Navodi i da on i njegov pokret veruju u socijalno-ekonomsku integraciju za Srbe, ne institucionalnu.

"Podržavali smo sistem kvota prema kojem dva ministra moraju biti Srbi, ali nije išlo. Jedino što je uspevalo jeste da oni za kratko vreme podignu velelepne vile i poboljšaju lični položaj. Socijalno-ekonomska integracija po nama podrazumeva da ljudi prodaju svoje proizvode jedni drugima, da deca idu zajedno u školu", kaže Ahmeti.

Dodaje i da "Samoopredeljenje" nije protiv pregovaranja i dijaloga, ali da se bore protiv dijaloga bez principa, da je svaki međunarodni političar koji je dolazio na Kosovo pominjao samo dijalog i ništa više, a da dve strane treba da se bave zajedničkim problemima, pre svega korupcijom, ali ne samo Albanaca, nego i Srba.