Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Ako Srbija ne stavi Zakon van snage, sledi blokada narednih 20, 30 godina"

Foto: youtube/screenshot

"Ako Srbija ne stavi Zakon van snage, sledi blokada narednih 20, 30 godina"

Ministar branitelja Hrvatske Tomo Medved upozorio je da, ukoliko Srbija ne stavi van snage sporni zakon, poglavlje 23 može ostati blokirano i 20, 30 godina.

Srbija
Izvor: Tanjug

Medved je u ponedeljak imao sastanak sa Kovačem i premijerom Tihomirom Oreškovićem, na kojem je izražena zabrinutost zbog nedavnih izjava srpskih zvaničnika u vezi spornog Zakona.

Posle sastanka, Kovač je novinarima rekao da će Srbija morati da suspenduje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji i sarađivati s Haškim sudom i sve odluke primenjivati i uvažavati, ponovivši zahteve koje je hrvatska strana iznosila kao uslov da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24.

"To sve Srbija ima obavezu da uradi od danas od kad je prihvatila pregovarački okvir. Očekujemo da ne komentariše na svoj specifičan način ove obaveze koje su prihvatili danas u Briselu, nego očekujemo da primenjuju obaveze. Ne želimo da zastrašuju branitelje s izjavama da nekoga želi progoniti, jer to ne dolazi u obzir", rekao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska ima svoje pravosuđe i Srbija ne može biti nadležna za hrvatske državljane.

"To više neće biti moguće. Branitelji će osećati sigurnost na teritoriji Hrvatske za koju će jamčiti hrvatske vlasti'', kazao je Kovač.

Medved je rekao da je nedopustivo postupanje po univerzalnoj jurisdikciji.

"Mi ne želimo nagađati koliko ima fantomskih optužnica. Mi smo samostalna država koja je vodila obrambeni rat i nedopustivo je postupanje po univerzalnoj jurisdikciji. Hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga", rekao je on.

Ministar branitelja je upozorio da, ako se Srbija ne bude ponašala profesionalno, prema rokovima koje oni očekuju, i stavi van snage taj zakon, "poglavlje 23 biće blokirano, ako treba, i 20, 30 godina''.