Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ako zakon prođe za OTETE BEBE naknada roditeljima do 10.000 evra

Bebe u porodilištima/ Foto: kurir.rs

Ako zakon prođe za OTETE BEBE naknada roditeljima do 10.000 evra

U Skupštinu Srbije stigao je zakon o deci za koju se sumnja da su odneta iz porodilišta.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Postupci za utvrđivanje istine o sudbini beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta u Srbiji biće hitni, a istražne radnje, po nalogu suda, vodiće specijalno obučeni policijski službenici.

Sud će rešenjem moći da dosudi roditeljima ili najbližim srodnicima pravičnu naknadu nematerijalne štete zbog povrede prava na porodični život, ali ona ne sme da pređe 10.000 evra po osobi u dinarskoj protivvrednosti. Ova naknada može da se dosudi i ako sud nije mogao da otkrije sudbinu deteta.

Dosuđivanje naknade ne isključuje pravo na naknadu materijalne štete. Svi državni i drugi organi, kao i građani, ustanove i firme, dužni su da dostave sudu u roku od mesec dana zahtevanu dokumentaciju. Ako se ogluše, pojedinci će platiti kaznu od 30.000 do 450.000 dinara, a firme i institucije od 90.000 do tri miliona.

Sve ovo precizirano je novim predlogom zakona o nestalim bebama, koji je Vlada prosledila poslanicima. Očekuje se da bude na dnevnom redu Skupštine pre Nove godine, pišu Novosti.

 


ivan:  
ovo je diskriminatorsko kriminogeni predlog zakona u svojstvu zastite organizovanog kriminala kradje beba u Srbiji!!! Ne licitiram sa drzavom,moj ukradeni brat nije na prodaju drugi put...

19.11.2016 12:31h    25     20