Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Albanci održali protest u Dečanima

Ilustracija NB

Albanci održali protest u Dečanima

Albanci najavili da će se nastaviti sa protestima dok ne dobiju "pravdu"

Srbija
Izvor: Tanjug

Albanci su u Dečanima održali protest protiv odluke Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemjišta u vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Protest je trajao nesto više od 30 minuta, a okupljenim Albancima, među kojima je bilo dosta školaraca, se obratio samo gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Seljmanaj je rekao okupljenima da će lokalna uprava i stanovništvo Dečana nastaviti sa protivljenjem ovoj odluci Ustavnog suda koju smatraju nepravednom.

- Mi jesmo za pravdu. nismo protiv nje, ali ako ima pravde u ovoj zemlji i ako ćemo da poštujemo zakone, onda postoje dve opcije: privatizacija ove imovine. Ako se nekome treba pokloniti ova imovina, onda to treba da bude građanima Dečana - rekao je on.

Seljmanaj je ocenio da je ovo političko uplitanje i da se ne radi o pravdi.

- Javno pozivam gospodina Savu (otac Savo Janjić) i međunarodnu zajednicu, pošto je reč o političkom problemu, da sednemo i rešimo ovo pitanje - rekao je Seljmanaj, koji smatra da nije rešenje da se imovina manastira poklanja.

Gradonačelnik Dečana je rekao da "snažno veruje" da nijednim zakonom i nijednom odlukom se ne može legitimisti poklanjanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Inače, reč je o imovini koja je ovom manastiru SPC oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom. Vraćanju zemljišta manastiru Dečani protive se odbornici lokalnog parlamenta, stanovništvo, ali i poslanici u kosovskoj skupštini.