Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Albanci se uveliko spremaju: FORMIRALI UNIJU ALBANSKIH OPŠTINA, NADAJU SE "VELIKOJ ALBANIJI"!

Zastava Albanije/ Foto: pixabay.com

Albanci se uveliko spremaju: FORMIRALI UNIJU ALBANSKIH OPŠTINA, NADAJU SE "VELIKOJ ALBANIJI"!

Iako na osnovu imena te Unije ne može ništa da se nasluti, ukoliko bacite pogled na mapu, jasno je da se radi o onim granicama o kojima Albanci već vek i po sanjaju!

Srbija
Izvor: Nova borba, Agencije

Na današnji dan 1912. godine Albanija je proglasila nezavisnost, a Albanci ovaj dan slave kao Dan albanske zastave. Tim povodom se državni vrh okupio i danas u Tirani, a sastanak je upriličilo i formiranje Unije albanskih opština u regionu.

Tu uniju, prema današnjem dogovoru u Tirani, čini će uprav glavni grad Albanije, Tetovo (koje se nalazi u Makedoniji), Ulcinj (Crna Gora) i gradovi naše zemlje Preševo i Priština.

Kako prenose albanski mediji reč je o povezivanju pet opština koje ima za cilj utvrđivanje mehanizama međusobne saradnje u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i novacija.

Sporazum o saradnji potpisali su gradonačelnici Tirane Erjon Veljak, Prištine Špend Ahmeti, Tetova Teuta Arifi, Ulcinja Nazif Cung, te Preševa Šćiprim Arifi.

Ukoliko biste na mapi pogledali raspored ovih pet opština, jasno je da se radi o početku ostvarivanja vek i po starog plana albanskog naroda, tačnije plana koji je 1878. godine "zacrtan" kroz formiranje vojno - političkog pakta poznatijeg kao "Prizrenska liga".

Naime, današnje formiranje takzovane Unije albanskih opština u regionu neodoljivo podseća na "spajanje" teritorija koju albanske političke elite inače zovu "Velika Albanija". Drugim rečima, formiranjem ove unije na mala vrata se nameće i ideja formiranja "Velike Albanije".

Podsećanja radi, o toj ideji je i albankski premijer nekoliko puta pričao, a poslednji put je kazao da ta ideja pripada prošlosti. Ipak, formiranje današnje "Unije" demantuje iskrenost stava Edija Rame.