Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ALBANSKI MEDIJI: Morina će biti izručen Srbiji?

Foto: Printskrin

ALBANSKI MEDIJI: Morina će biti izručen Srbiji?

Sud u Dubrovniku potvrdio je prethodnu odluku da Srbiji izruči Albanca Ismaila Morinu, koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije na utakmici kvalifikacija za evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije u Beogradu, preneli su albanski mediji.

Srbija
Izvor: Tanjug

Njegov advokat Darko Butigan, međutim, tvrdi suprotno. "Morina neće biti izručen Srbiji, ali njegov slučaj će biti pregledan od početka u dubrovačkom sudu. On nastavlja pravnu bitku sa procedurama koje su potrebne za dobijanje azila", rekao je Butigan za Top čenel, preneo je RTK.

Odluka je usledila nakon što je hrvatski Vrhovni sud njegov slučaj vratio na prvostepeni postupak.

Ranije su se mnogi navijači u Albaniji i inostranstvu snažno protivili hapšenju Morine, pa su čak pozvali i premijera Albanije Edija Ramu da preduzme odgovorajuće korake kako bi se sprečilo njegovo izručenje.

Prema albanskim medijima, međutim, prvostepeni županijski sud u Dubrovniku odlučio je da Srbiji ipak izruči Ismailja Morinu poznatog po nadimku Balista.

Morinu je u junu uhapšen na dubrovačkom području, a Srbija ga tereti da je 14. oktobra 2014. upravljao bespilotnom letelicom sa zastavom Velike Albanije koju je puštena na stadion u Beogradu, tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije.

Utakmica je potom prekinuta, fudbaleri oba tima su se sukobili na terenu.

Prvobitna odluka Županijskog suda u Dubrovniku bila je da su ispunjeni svi zakonski uslovi za izručenje Morine Srbiji, na šta je njegov branilac uložio žalbu.

Mediji na albanskom prenose da je Balkanveb imao uvid u odluku dubrovačkog suda.

Istovremeno Njuz24 navodi da Morina još nije dobio odluku o zahtevu za azil.