Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Albert Spahiju uhapšen u Cirihu, odbija izručenje

Foto: srbin.info

Albert Spahiju uhapšen u Cirihu, odbija izručenje

​U Švajcarskoj su po poternicama iz Srbije uhapšena dva kosovska Albanca, koji se kao pripadnici tzv. OVK terete za zločine nad srpskim civilima, javio je RTS.

Srbija
Izvor: Tanjug

U Švajcarskoj su po poternicama iz Srbije uhapšena dva kosovska Albanca, koji se kao pripadnici tzv. OVK terete za zločine nad srpskim civilima, javio je RTS.

Jedan od njih je Albert Spahiju koga naši pravosudni organi traže zbog zločina u selima Retimlje i Opteruša u opštini Orahovac 1998. godine, javio je RTS pozivajući se na informacije iz Tužilaštva za ratne zločine.

Prištinski mediji prenose da je drugi privedeni Genc Zogaj. U srpskom ministarstvu pravde potvrdili su da je Zogaj uhapšen po medunarodnoj poternici koju je raspisala Srbija.

Albert Spahiju je uhapšen u svom stanu u Cirihu. Švajcarski mediji prenose da se protivi izručenju Srbiji tvrdeći da je nevin. Povodom njegovog hapšenja kosovski ministar pravde obratio se švajcarskim vlastima tražeći objašnjenje, prenosi RTS.

U dokumentima Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je Spahiju zajedno sa drugim pripadnicima OVK učestvovao u napadu na selo Opteruša u julu 1998. godine. Zarobljeni Srbi su pretučeni, opljačkani, odvedeni do Suve Reke gde su razdvojeni muškarci od žena, dece i staraca.

"Muškarce su tukli nogama, kundacima i šipkama, a potom ih prevezli do mesta zvana Volujak, gde su pucanjem iz vatrenog oružja ubili ukupno osam osoba čije su posmrtne ostatke bacili u obližnju pećinu", navodi Tužilaštvo.

Olgica Božanić je u napadima OVK na Orahovac i okolna sela ostala bez 19 članova familije. Neki su, kaže, odmah ubijeni, a neke su pripadnici OVK odveli.

Sahranjivanjem posmrtnih ostataka nestala je nada da su medu živima. Ko ih je ubio, pitanje je na koje Olgica još čeka odgovor.

"Znamo ko ih je odveo. Albert je možda bio jedan od učesnika u kidnapovanju. Oni su imali nalogodavce kome su predali kidnapovane Srbe. Jer uvek govorim, rasplet porodične drame vodi od kidnapera, pa do njihovih komandanata i do ubica", rekla je Olgica.

Tužilaštvo za ratne zlocine vodilo je istragu protiv Alberta Spahijua. Medutim, pošto nije bio dostupan srpskim pravosudnim organima, istraga je bila u prekidu, podseća RTS.