Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ambasada Španije: PODRŠKA SRBIJI U EVROINTEGRACIJAMA, stav o Kosovu poznat

Foto:exteriores.gob.es

Ambasada Španije: PODRŠKA SRBIJI U EVROINTEGRACIJAMA, stav o Kosovu poznat

Španija snažno podržava evropske integracije Srbije, a stav Španije kada je u pitanju Kosovo potpuno je jasan na osnovu onoga što je izneto u non-pejper dokumentu, rečeno je u španskoj ambasadi u Beogradu.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

Na taj način u ambasadi su odgovorili na upit Tanjuga da prokomentarišu non-pejper Španije u vezi sa Kosovom i strategijom EK, kao i o stavu prema evropskim integracijama Srbije.

Posle obelodanjivanja non-pejpera Španije, čija je suština da Kosovo, ni sa zvezdicom, ni bez nje, ne može u dalje evrointegracije, tj. u Evropsku uniju, otvoreno je pitanje da li će se ponoviti presedan iz decembra 2016, kada zbog protivljenja Austrije daljim pregovoroma s Turskom, nisu usvojeni zaključci Evropskog saveta o proširenju, već samo zaključci Predsedavanja EU.

Iako su u Evropskoj komisiji pre dva dana istakli da je buduća Strategija proširenja "dokument Evropske komisije", dakle, ne nekakvog zbira zemalja članica, jasno je da Komisija ne radi u "vakuumu" i da je za strategiju, kao i za svoje ranije dokumente, uvek konsultovala zemlje članice.

U Komisiji navode da će, i pored španskih zahteva, Strategija "obuhvatiti ceo region" i da će "svi partneri biti poimence pomenuti".

Upravo koristeći reč "partneri", a ne "države" Zapadnog Balkana, Evropska komisija pokušava da održi svoj statusno neutralni pristup kada je Kosovo u pitanju.

To, međutim, ne rešava osnovni problem, a to je činjenica na koju se pozvala Španija, da je Kosovo, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, zapravo došlo do kraja svog trenutno mogućeg evrointegracionog puta.

Strategija treba da bude objavljena 6. februara.