Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj ODBILA DA PRIMI PROTESTNU NOTU zbog događaja u Sonti

Foto: croatia.hr

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj ODBILA DA PRIMI PROTESTNU NOTU zbog događaja u Sonti

Povodom nedavnog, navodno etnički motivisanog incidenta u Sonti, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je danas u Ministarstvo inostranih poslova Republike Hrvatske gde je odbila da primi protestnu notu.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Mira Nikolić je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

"Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikaciju kada su u njemu učestvovale osobe koje su iste nacionalne pripadnosti", navela je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj.

Ambasadorka Nikolić je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a Republike Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Srbiji.

Ovakvi stavovi Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos, navodi Ministarstvo.

"Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona", zaključuje Ministarstvo u saopštenju.

U nedelju 24. decembra nešto posle ponoći, posle verbalnog konflikta, došlo je do tuče u Sonti u kojoj je učestvovalo više osoba. Pripadnici MUP-a u Somboru identifikovali su trojicu mladića koji su izazvali tuču.

Policijska uprava Sombor saopštila je potom da incident nije bio nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni.

Po nalogu nadležnog tužilaštva, krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv jednog devetnaestogodišnjaka, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo lake telesne povrede, navodi se u saopštenju.

Protiv druge dvojice mladića biće podnete prekršajne prijave po osnovu Zakona o javnom redu i miru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je međutim napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti.

"Uložili smo protestnu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u Srbiji", rekao je Plenković na početku poslednje sednice vlade u ovoj godini.