Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Američki general: KFOR OSTAJE NA KiM dokle god bude potrebno

Vojnici Kfora i Vojske Srbije Foto: Kfor

Američki general: KFOR OSTAJE NA KiM dokle god bude potrebno

Kfor će na Kosovu i Metohiji ostati "dok god je to potrebno", poručio je vrhovni komandant savezničkih snaga NATO u Evropi, američki general Kurtis Skaparoti.

Srbija
Izvor: Tanjug

Kurtis Skaparoti, komandant NATO za Evropu, koji je u sredu boravio u Beogradu i razgovarao sa državnim i vojnim vrhom Srbije, u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu navodi i da je NATO "zabrinut zbog predloga da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u Vojsku Kosova bez ustavnih promena".

Prema njegovim rečima, glavna svrha njegove jučerašnje posete Beogradu bila je da razgovara o saradnji NATO i Srbije, a kad je reč o misiji Alijanse na Kosovu i Metohiji, Skaparoti ističe da "bilo kakva promena u položaju snaga KFORA zavisi od uslova na terenu".

"Kfor će nastaviti svoju misiju garanta slobode kretanja i bezbednog okruženja na KiM dok god to bude potrebno," rekao je Skaparoti.

NATO je, kaže, zabrinut zbog predloga da se Kosovske bezbednosne snage pretvore u vojsku Kosova bez promene ustava, ali pozdravlja spremnost da se sve zajednice koje tamo žive angazuju u debati o bucućnosti Kosovskih bezbednosnih snaga.

Kosovske bezbednosne snage sve više regrutuju pripradnike iz svih zajednica i NATO će nastaviti da podržva njihov razvoj kao još profesionalnijih i efikasnijih snaga u okviru sadašnjeg mandata, rekao je general.

"Međutim ukoliko se mandat Kosovskih bezbednosnih snaga promeni, na način koji je predložen, NATO će morati da preispita svoj nivo angažovanja, naročito u smislu izgradnje kapaciteta tih snaga," istakao je general.