Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Američki Kongres tražiće od Srbije IZVEŠTAJE O VOJNOJ SARADNJI SA RUSIJOM

Foto: koreni.rs

Američki Kongres tražiće od Srbije IZVEŠTAJE O VOJNOJ SARADNJI SA RUSIJOM

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je meru kojom traži od Ministarstva odbrane Srbije izveštaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

"Mera koju je Predstavnički dom danas usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani 2018.", saopštio je visoki član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel u petak.

On je naveo da je Rusija nedavno poklonila Srbiji oružje vredno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona MiG-29, 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2.

Ovaj kongresmen iz države Njujork napominje da Srbija sada traži sisteme protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje, prenosi Glas Moskve.

"Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao današnji amandman", rekao je Endžel.

Kako je objasnio, SAD moraju da pažljivije analiziraju rusko-srpske vojne veze i procene njihove posledice po američku nacionalnu bezbednosnu politiku i članstvo Srbije u NATO-vom Partnerstvu za mir, kao i posledice po susede Srbije.

Endžel je zaključio da će predstojeći sastanak američkog potpredsednika Majka Pensa s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je reč o bezbednosnoj politici.