Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Američki Tajm: HARADINAJ MEĐU PET NAJTRAŽENIJIH geopolitičkih begunaca

Foto: sputniknews

Američki Tajm: HARADINAJ MEĐU PET NAJTRAŽENIJIH geopolitičkih begunaca

Karles Puđdamon, Fetulah Gulen, Džulijan Asanž, Ramuš Haradinaj i Mihail Sakašvili – nalaze se na listi petorice najtraženijih geopolitičkih begunaca koju je sastavio magazin "Tajm".

Srbija
Izvor: RTS

Ijan Bremer u tekstu na portalu magazina Tajm piše da je kosovski premijer postao poznat široj javnosti tokom kasnih devedesetih. Komandant Oslobodilačke vojske Kosova bio je optužen da je predvodio mučenje i ubistva Srba, ali je zbog manjka dokaza oslobođen optužbi za ratne zločine 2008. i 2012.

Tajm piše da Srbija, koja je odbila da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, nije bila time zadovoljna i da i želi da sudi Haradinaju pred sopstvenim sudovima.

Haradinaj se, navodi magazin, ne suočava sa pravnim izazovima samo u Srbiji. Po nahođenju zapadnih saveznika i uz novčanu pomoć Evropske unije, kosovski parlament je u 2015. izglasao osnivanje Specijalnog suda, koji bi bio baziran u Holandiji ali koji bi delovao pod kosovskom nadležnošću.

Sud je u tom smislu posmatran kao instrument za stabilizovanje situacije na Balkanu. Sada, kada bi trebalo da budu objavljene prve optužnice, Haradinaj i drugi kosovski političari traže načine da to spreče.

SAD i EU, koje su predvodile bombardovanje Srbije 1999, pitaju se da li Kosovo uopšte može da usvoji zapadne norme i vrednosti.

Možda su Haradinaj i njegovi saveznici na Kosovu previše slabi za to; ali realnost je da, ako žele da sačuvaju mir, ne mogu sebi da dozvole takvo ponašanje, navodi Tajm.