Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Amerika postavlja raketni štit na Kosovu?

pixabay.com

Amerika postavlja raketni štit na Kosovu?

Ruski politički analitičar Petar Iskenderov smatra da će SAD želeti da stave Kosovo u centar svojih političkih i vojnih planova zbog atraktivnosti lokacije

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Amerikanci imaju velike planove za Balkan, a Kosovo bi moglo da postane deo raketnog štita koji ona uspostavlja u Evropi.

Ove tvrdnje izneo je ruski politički analitičar i saradnik Instituta za balkanistiku Ruske akademije nauka Petar Iskenderov, samo dve nedelje pošto je Alijansa u Rumuniji aktivirala odbrambeni antiraketni sistem, zbog čega su tenzije na relaciji Moskva-Vašington dodatno podgrejane, i pošto je Alijansa s Crnom Gorom potpisala Protokol o pristupanju ovom savezu.

Prema mišljenju Iskenderova, Vašington želi da ovo područje pretvori u odskočnu dasku za razvijanje svoje vojne infrastrukture u regionu.

- NATO, a posebno SAD, želi da stavi Kosovo u centar svojih političkih i vojnih planova, posebno zbog odlične lokacije na kojoj se ta teritorija nalazi. SAD bi, na primer, tamo mogle da razmeste svoje radare ili sistem raketne odbrane - objasni je Iskenederov za Sputnjik.

Međutim, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže, za “Novosti”, da nije sklon toj vrsti zaključaka da bi Americi značila raketna baza na Kosovu i ocenjuje da Vašingtonu nije u interesu da zaoštrava situaciju na ovom prostoru:

- Kosovo je toliko politički nestabilno, a baze s vrhunskom tehnologijom ne grade se na prostoru u kojem se Skupština zaliva suzavcem svakog dana. Interes SAD je da imaju štit što bliže ruskoj teritoriji, i otuda baze u Poljskoj i Rumuniji kao isturenoj “pesnici”, pa po logici geografije ne znam čemu bi im služila kosovska teritorija.

Američka baza “Bondstil” kod Uroševca, izgrađena 1999. godine, nameće se kao logična lokacija na kojoj bi se “planovi” o kojima Iskenderov govori mogli sprovesti u delo. Proteklih godina se, međutim, u više navrata spekulisalo, ali i demantovalo, da će doći do njenog zatvaranja. Lazanski kaže da je “Bondstil” u priličnoj meri ugašen, fizički sužen, da u njemu nema tenkova, borbenih helikoptera, a i nivo teškog naoružanja je smanjen.