Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Amerikanci potvrdili tvrdnje Dveri o srpskoj ekonomiji

Logo pokreta Dveri

Amerikanci potvrdili tvrdnje Dveri o srpskoj ekonomiji

U najnovijem izdanju vašingtonskog Global Fajnanšal Integrit​i-ja iz decembra 2015. godine procenjeno je da je iz Republike Srbije u periodu od 2004. do 2013. godine nelegalnim putem iz zemlje izneto ukupno 40,830 milijardi dolara.​

Srbija
Izvor: NB. dveri.rs

Vašingtonski „Global Fajnanšal Integriti“ potvrđuje nalaze Ekonomskog tima Srpskog pokreta Dveri:

U najnovijem izdanju vašingtonskog Global Fajnanšal Integriti-ja iz decembra 2015. godine procenjeno je da je iz Republike Srbije u periodu od 2004. do 2013. godine nelegalnim putem iz zemlje izneto ukupno 40,830 milijardi dolara.

Metodološki, istraživanje Ekonomskog tima Srpskog pokreta Dveri i Global Fajnanšal Integriti-ja se podudaraju. Reč je o analizi uporednih bilateralnih trgovinskih podataka za određenu zemlju i prijavljenog izvoza i uvoza sa odgovarajućim izveštajima drugih zemalja po godinama. Bilateralni trgovinski podaci su prilagođeni da prikažu identične, uranvnotežene, zajedničke vrednosti. Međutim, analize ukazuju, kada je reč o Republici Srbiji na velika neslaganja – i kod analize agretatnih vrednosti za uvoz, tako i za izvoz.

Printscreen Global Fajnanšal Integriti

Primera radi, ukoliko je izvozno odstupanje pozitivno, reč je o nedopuštenom odlivu, a ukoliko je izvozno odstupanje negativno, reč je o nedopuštenom prilivu. I obrnuto kada je reč o uvozu.

Analizom ostvarenog finansijskog rezultata srpske privrede na osnovu podataka Agencije za privredne registre, analize strukture izvoza i uvoza i monitoringom novčanih tokova, ekonomski tim Srpskog pokreta Dveri je još tokom leta 2013. godine ukazivao na nedopustiva odstupanja u bilateralnim trgovinskim podacima Republike Srbije i razvijenih zemalja.

Po rezultatima najnovijih istraživanja Ekonomskog tima Srpskog pokreta Dveri – iz Republike Srbije nelegalnim kanalima u periodu 2002-2013. godine izneto je 53,708 milijardi dolara ili blizu 4,476 milijardi dolara godišnje.

Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija raspolažu svim ovim podacima i imaju instrumente kako bi kontrolisali i sprečili nelegalno iznošenje novca iz Republike Srbije. Nažalost, ne reaguju. Zašto i u čijem interesu?