Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ANALIZA OTKRIVA OPASNOST Bakterije u TREĆINI MALIH VODOVODA

Ilustracija Foto: Pixabay.com

ANALIZA OTKRIVA OPASNOST Bakterije u TREĆINI MALIH VODOVODA

Poražavajuće analize.

Srbija
Autor: Nova Borba, Tanjug

Analiza vode za piće u ruralnim područija Srbije pokazala je da su u 33 odsto uzoraka bile prisutne bakterije, odnosno ešerihija koli, objavio institute za javno zdravlje “Batut”.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da rezultati istraživanja poslužiti da se nađu rešenja za bolji kvalitet vode na selu.

Rezultati laboratorijskog ispitivanja vode za piće pomenutih vodovodnih objekata ukazuju na mikrobiološku kontaminaciju u 33 odsto ispitivanih uzoraka odnosno prisustvo bakterije ešerihije koli.

Reč je o prvom istraživanju zdravstvene ispravnosti vode za piće i sanitrano-higijenskih uslova u tzv. malim vodovodnim sistemima i individualnim bunarima u Srbiji po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rečeno je na tradicionalnom naučno-stručnom skupu „Batutovi dani“ sa temom „Zdravstvena ispravnost vode za piće u ruralnom području Republike Srbije“.

Kombinovana analiza rezultata prisustva bakterije ešerihije koli i sanitarnih rizika izdvojila je oko 30 odsto seoskih vodovoda i oko 40 odsto individualnih bunara u kategoriju vodnih objekata koji zahtevaju mere sanacije višeg i visokog prioriteta.