Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Anđelković: Teške reči i obostrane uvrede u prepisci sa Stanislavom Pak

Dragomir Anđelković Foto: Medija centar Beograd/mc.rs

Anđelković: Teške reči i obostrane uvrede u prepisci sa Stanislavom Pak

Anđelković je u pisanoj izjavi napomenuo da državni funkcioneri u demokratskim sistemima ne zovu telefonom novinare ili analitičare i "ne vrše na njih pritisak da nešto kažu ili prećute".

Srbija
Izvor: N1

"Nije ona mene zvala u svojstvu žene, već kao državni funkcioner koji je želeo da odradi neki posao za svog šefa", rekao je politički analitičar Dragoljub Anđelković i dodao da je bio izložen pritisku Stanislave Pak, savetnice predsednika Srbije. Priznao je da je posle poziva savetnice usledila SMS prepiska sa, kako kaže, obostranim uvredama.

Anđelković je u pisanoj izjavi napomenuo da državni funkcioneri u demokratskim sistemima ne zovu telefonom novinare ili analitičare i "ne vrše na njih pritisak da nešto kažu ili prećute".

On je dodao da sa Stanislavom Pak nije imao nikakav privatan kontakt, što se, kako kaže, može proveriti i iz liste poziva, ali da mu se ona prvi put javila u petak u 10:09, da bi ga i dobila u 11:10.

Prema njegovoj oceni, "onda je usledilo pritisak koji je i sama u svojoj izjavi posredno priznala, iako sada nevešto pokušava to da zamagli".

Povodom izjave koju je dao za TV Prva, Anđelković tvrdi da mu je Pak rekla "sram te bilo", posle čega je usledila SMS prepiska sa mnogo teških reči i obostranih uvreda, u koju je, kako kaže, uvučen.

"Bez obzira na to što nisam prvi otpočeo tu vrstu neprimerene komunikacije, zbog nje se osećam neprijatno", naglasio je Anđelković i dodao: "Ako je neko od nas zbog toga povređen i smatra da za to postoji osnov, ima mogućnost da se obrati sudu".

On je ponovio da je za javnost bitno da li neko iz vlasti sputava slobodu izražavanja u medijima.

"Nije ona mene zvala u svojstvu žene, već kao državni funkcioner koji je želeo da odradi neki posao za svog šefa", dodao je Anđelković i ocenio da je tu pol nevažan.

"Važno je da li je to uradila po sopstvenoj inicijativi, kako bi se dokazala kao verni branilac lika i dela Tomislava Nikolića ili je to učinila po njegovom nalogu", upitao je Anđelković i dodao da ako je u pitanju drugi slučaj, onda se radi o „ozbiljnom ugrožavanju demokratskog sistema".

Anđelković se "iskreno nada" da će, ne zbog njega, već radi demokratije, uslediti reakcija, kako nadležnih, tako i stručne javnosti.

"Ljudima koji sebi dopuštaju takvo antidemokratsko ponašanje nije mesto u institucijama demokratskih država, te se nadam da će se predsednik Republike odreći usluga saradnice", naglasio je Anđelković.

Istakao je da će se u protivnom, ako izostane reakcije predsednika Nikolića, steći utisak da se ne radi o individualnom ispadu, "već sistematskom zastrašivanju sa ciljem da oni koji iznose stavove koji u vezi sa njim nemaju apologetski karakter, budu ućutkani".