Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ANIMIRANI SRPSKI SUPERHEROJ: Moćni Srboljub protiv Hrvatka (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

ANIMIRANI SRPSKI SUPERHEROJ: Moćni Srboljub protiv Hrvatka (FOTO)

Umetnik Saša Ristić Kriger stvorio novog animiranog srpskog superheroja. Neobični junak je zbir svih karaktera, mana i vrlina našeg naroda

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Saša Ristić Kriger, odmalena je pokazivao veliki talenat za crtanje i vajanje, a njegova kreativnost oduvek iskače iz okvira navedene, i svih sličnih suvoparnih formulacija. Nedavno je Kriger "postao otac" novog srpskog superheroja, Srboljuba, nastalog kao odgovor na agresivnu hrvatsku - reklamu!

Još jedna varijanta Srboljuba/ Foto: Privatna arhiva

Ideja o Srboljubu je nastala jednog popodneva kada je Kriger na internetu video reklamu za Hrvatsku banku, gde u herojskoj pozi sa kliše citatom superheroj Hrvatko poziva Hrvate da prebace svoj račun u nju.

Hrvatko

- Smatrao sam da bi bila odlična ideja da se osmisli i Srboljub, jer bi bilo veoma dosadno da postoji Hrvatko, a da nema Srboljuba. Primarna forma Srboljuba potekla je od mene, a krajnji izgled je rezultat umetničke simbioze nekolicine ljudi koji su na istim frekvencijama. On kao karakter je trenutno u 3D formi, i može da se iskoristi na bezbroj načina, za reklame, animirani film, čak i u vidu video-igre. Voleo bih da ga vidim u bilo kojoj formi jer on i nije namenski pravljen isključivo za određenu stvar, već je rođen isključivo iz ljubavi prema ovom esnafu i radi "čačkanja sa Hrvatima".

Priča o Srboljubu još se razvija, kao i njegov izgled, tu će biti još karaktera koji će ga pratiti ili hteti da mu smrse konce.

Sa bojama Srbije/ Foto: Privatna arhiva

- Srboljub je zbir svih mana i vrlina ovog naroda, personifikovana ovdašnja populacija današnjice. Ako bih morao da ga opišem, to bi bilo ovako: Srboljub, pravdoljubivost monaha, bes devedesetih, snaga gvozdenog puka.

JUGOSLAV U PLANU

MOGU ekskluzivno da najavim i superheroja Jugoslava - YUGO je frankenštajniran heroj napravljen delom od Bošnjaka, Srbina, Hrvata, Slovenca, Makedonca... Abominacija koja je pravdoljubiva, ali ima svoje unutrašnje sukobe, nemire, neslaganja, tako da je uglavnom beskoristan i nadasve komičan - otkriva Kriger, koji ne želi Srboljuba da poredi sa prvim našim superherojem, Zigomarom - jer "ipak je Zigomar Amerikanac - prebeg, ili naša emigracija".