Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
APELACIONI SUD DONEO ODLUKU: Počuča oslobođen optužbi

Foto: RTS

APELACIONI SUD DONEO ODLUKU: Počuča oslobođen optužbi

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio bivšeg portparola Protivterorističke jedinice MUP-a Radomira Počuču optužbi da je izjavama na Fejsbuku ugrozio bezbednost članica nevladine organizacije "Žene u crnom".

Srbija
Izvor: Tanjug

Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Počuča u decembru 2016. godine oslobođen optužbi.

Apelacioni sud se saglasio sa mišljenjem Višeg suda da je Počuča svojom izjavom izrazio lično mišljenje te da nije želeo da ugrozi sigurnost "Žena u crnom", odnosno da nema dokaza da je izvršio krivično delo.

"Žene u crnom" su za imovinsko pravni zahtev upućene na parnicu.

Počuča je bio optužen da je 25. marta 2014. godine u Beogradu ugrozio sigurnost više lica – Stanislave Zajović, predsednice udruženja "Žene u crnom", i dve aktivistkinje tog udruženja i drugih osoba koje su nameravale da učestvuju u akciji obeležavanja 15 godina od zločina nad građanima Srbije i albanskim civilima na Kosovu, koja je zakazana za 26. mart 2014. godine u Beogradu.

Prema nedokazanoj optužnici, to je uradio tako što je na društvenoj mreži Fejsbuk na svom profilu, preko svog ličnog računara, postavio link sa vešću da organizacija "Žene u crnom" obeležava 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, uz koji je postavio poruku sledeće sadržine: "Mislim da ovo ne bi trebalo da se održi... Gospodo huligani, 'delije', 'grobari', radovci, 'firmaši', umesto da trošite pesnice između sebe, a veliki ste rodoljubi – udružite se i podelite...", zbog koje su članice udruženja "Žene u crnom" osetile strah za svoju bezbednost.

Počuča, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj televizije Pink, učestvovao je u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani.

Zbog toga je osuđen na uslovnu kaznu zatvora.