Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Apsurdne optužbe da EU organizuje proteste"

Aksel Ditman Foto: Tanjug/R. Prelić

"Apsurdne optužbe da EU organizuje proteste"

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je “Danasu” da su odnosi Srbije i EU dobri i da nisu pogoršani.

Srbija
Izvor: Danas

On je u razgovoru tom beogradskom listu odbacio optužbe koje su izrečene na račun Delegacije EU u Srbiji. Rekao je da je apsurdno mišljenje da EU u Srbiji podstiče proteste protiv smena u Radio-televiziji Vojvodine i u Savamali.

Govorio je i o rušenju u Savamali.

"Načelno važi: Ukoliko ima sumnje u zakonitost postupaka i privatnih lica i državnih institucija, neophodno je da nadležne institucije vode istragu... Što se građanskih protesta tiče, mirne demonstracije su normalna pojava u građanskoj demokratiji", rekao je Ditman.

On je dodao da je Delegacija EU zvanični predstavnik EU u Srbiji i da snažno podržava reformski kurs Srbije na putu ka EU.

Ditman je rekao da ima redovne kontakte sa srpskim zvaničnicima, sa predstavnicima Vlade i premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Mislim da su ovi kontakti konstruktivni i otvoreni. Ne želim da iznosim detalje. Naravno imam, pored toga, veliki broj drugih kontakata, na primer sa poslanicima, opozicionim političarima, predstavnicima medija ili sa nevladinim organizacijama", kazao je Ditman.