Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Arhimandrit Kirilo Bojović izabran za vikarnog Episkopa dioklijskoga

Kiril Bojović/ Foto: In4s

Arhimandrit Kirilo Bojović izabran za vikarnog Episkopa dioklijskoga

30. juna 2013. na praznik Svih Svetih prilikom osvećenja kripte Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Mitropolit Amfilohije ga je rukoproizveo u čin arhimandrita.

Srbija
Izvor: In4s

Arhimandrit Kirilo (Bojović), izabran je na ovogodišnjem, nedavno završenom redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za vikarnog Episkopa Mitropolije crnogorsko-primorske, sa titulom Episkop dioklijski, saopšteno je danas na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Biografija:

Kiril (u svetu Milan) Bojović se rodio 4. februara 1969. godine u Podgorici, od pravoslavnih roditelja Radula i Zorke (rođene Jovanović), kao peto po redu dete. Osmogodišnju i srednju školu (gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“) završio je u Danilovgradu sa diplomom Luče prvog stepena. Srednju školu je završio 1987. godine, i iste godine je otišao na odsluženje vojnog roka u Karlovcu.

Po povratku iz armije (1988) upisao se na Prirodno-matematički fakultet u Podgorici, koji je završio u predviđenom roku (4 godine) sa srednjom ocenom 9,68. Diplomski rad je odbranio 1992. god. Od 1993. do 2000. godine je radio kao asistent na PMF-u u Podgorici.

1993. godine je upisao postdiplomske studije na PMF-u u Beogradu na grupi „Diferencijalna geometrija i topologija“. Magistarski rad na temu „Grupe holonomija i kompleksne povezanosti“ je odbranio 17. jula 1996. godine, kod profesora dr Nede Bokan.

U tom je periodu bio i dugogodišnji član Crkvenog odbora Crkvene opštine podgoričke.

U periodu od 1. februara 1998. do 1. februara 1999. bio je na specijalizaciji na univerzitetu „Lomonosov“ – MGU, u Moskvi.

Krajem 2000. godine dobrovoljno je dao ostavku na posao na fakultetu u Podgorici i po blagoslovu Visokopreosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, postao je iskušenik Cetinjskog manastira.

Uoči praznika Petrovdana na prazničnom bdenju (11. jul uveče) 2004. godine vladika Amfilohije ga je postrigao u monaštvo sa imenom Kiril (po Svetom Kirilu Slovenskom). Te iste godine na Božić, rukopoložen je u čin jerođakona, takođe od strane mitropolita Amfilohija.

Po blagoslovu istog arhijereja upisuje Moskovsku pravoslavnu duhovnu akademiju 2005. godine.

21. maja 2006. godine vladika Amfilohije ga je rukopoložio u čin jeromonaha. Iste godine (jun-jul), po blagoslovu mitropolita Amfilohija, biva u pratnji Desnice Svetog Jovana Krstitelja, koja je više od 40 dana putovala po gradovima Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

2008. g. diplomirao je na Moskovskoj duhovnoj akademiji: 4. juna 2008. odbranio je kandidatsku disertaciju na MPDA na temu „Mitropolit Petar II Petrović Njegoš kao hrišćanski filosof“. Za kandidatski rad je dobio prvu nagradu u generaciji – nagradu sveštenomučenika Ilariona arhiepiskopa Verejskog I stepena. Istovremeno je i vanredno završio Moskovsku duhovnu seminariju (koja traje 5 godina).

Od 1. januara 2009. godine, po odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC (broj 1765, od 16. dec. 2008) postavljen je za vaspitača Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju. Iste godine, po odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, postavljen je i za profesora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, gde predaje Sveto Pismo Novoga Zaveta.

Od Petrovdana 2008. g. obavlja i poslušanje glavnog urednika časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske. Od 2008. g. takođe obavlja i dužnost koordinatora nastave veronauke u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. 3. januara (na Oce) 2010. godine Mitropolit Amfilohije ga je rukoproizveo u čin protosinđela.

Po blagoslovu mitropolita Amfilohija odlučuje da produži školovanje na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde mu je nostrifikovana (priznata) diploma kandidata bogoslovlja, koju je stekao na Moskovskoj duhovnoj akademiji; čime je stekao uslove za prijavu doktorske disertacije na PBF (odluka broj: 06-613-2861/3-10 od 16. 9. 2010). Nastavno veće PBF mu je odobrilo prijavu teme doktorske disertacije sa nazivom „Eklisiologija Svetog Filareta Moskovskog“, kod mentora Preosvećenog Episkopa kruševačkog g. Davida (Perovića). Odlično poznaje ruski i crkvenoslovenski, španski dobro, a služi se engleskim, starogrčkim i latinskim jezikom.

30. juna 2013. na praznik Svih Svetih prilikom osvećenja kripte Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Mitropolit Amfilohije ga je rukoproizveo u čin arhimandrita.

Odlukom Episkopa-administratora Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija Ebr. 125 od 15. decembra 2014. godine, postavljen je za arhijerejskog zamenika u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj SPC.

Po nacionalnosti je Srbin, državljanin je Crne Gore.