Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Artman: Mladić želi da izbegne presudu

Foto: mc.rs

Artman: Mladić želi da izbegne presudu

Bivša portparolka Haškog tribunala sumnja da će Mladić pokušati da izlažira smrt na lečenju u Rusiji

Srbija
Izvor: Tanjug

Bivša portparolka tužilaštva u Hagu Florans Artman kaže da će haški optuženik Ratko Mladić umreti prirodnom smrću u Hagu ili će, ako bude pušten na lečenje u Rusiju, izlažirati smrt, a ukoliko je osoba mrtva - presude nema.

Artmanova misli da će Mladić, ipak, biti osuđen uHagu jer su, kako je rekla, već utvrđene činjenice tokom postupka u slučaju Radovana Karadžića i nekih drugih prethodnih presuda.

- Lično mislim da će biti osuđen. Mislim da i on to zna i zato hoće to da izbegne - rekla je bivša portparolka tužilaštva u Hagu i dodala da je Mladiću veoma bitno, ne samo da ne bude osuđen, već i da ne budu utvrđene sve činjenice o ratu u Bosni", rekla je Artmanova za RTV Pink.

Ona je taj slučaj uporedila sa slučajem Slobodana Miloševića, koji je, kako je rekla, takođe u trenutku kada je iznošenje dokaza bilo pri kraju i kada sudije treba da se povuku i napišu presudu, činio sve da bude pušten na lečenje u Rusiju. Mladić sada, tvrdi ona, postupa po istom scenariju.

Inače, Artmanova je ranije u intervjuu za hrvatski Ekspres izjavila da se Milošević sam trovao ne bi li sebi pogoršao zdravstveno stanje i bio pušten na lečenje u Rusiju.

- Plašim se da će presuda Radovanu Karadžiću biti poslednja, zato što će Mladić završiti ili prirodnom smrću ili izlažirati smrt ukoliko ode u Rusiju, a ukoliko je osoba mrtva presude nema - rekla je Artmanova.

Zahtevom da ode na lečenje u Rusiju, Mladić želi da izbegne presudu.

- Iskreno nisam sigurna da u Rusiji nema lekara koji bi napisao da je on umro, a da se to i ne dogodi - rekla je Artmanova.