Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Austrijski političar: Kosovo ne sme u međunarodne organizacije

YT Printscreen

Austrijski političar: Kosovo ne sme u međunarodne organizacije

Smatram i da bi prijem Kosova u međunarodne organizacije u ovom trenutku stvorio više problema, nego što bi rešilo, izjavio je kandidat za predsednika Austrije Norbert Hofer

Srbija
Izvor: Tanjug

- Primanje Kosova u međunarodne organizacije bilo bi pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme - smatra Norbert Hofer, kandidat za predsednika Austrije, na izborima koji se održavaju u nedelju.

Hofer, inače kandidat Slobodarske partije (FPO), smatra da su, kad hje reč o Kosovu, "rane još sveže, a problemi preveliki", tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući EU i UN, podstaklo samo negativno raspoloženje.

- Smatram i da bi prijem Kosova u međunarodne organizacije u ovom trenutku stvorio više problema, nego što bi rešilo - istakao je on u intervjuu Tanjugu.

Hofer, koji je u prvom krugu glasanja osvojio daleko najveći broj glasova, uveren je da će se rešiti problem hrvatske blokade puta Srbije u EU.

- Kada je reč o Srbiji i Hrvatskoj, radi se o prošlosti punoj emocija. Bio sam mlad vojnik kada je izbio rat na prostoru bivše Jugoslavije. Imam i susede koji su sa tog prostora, koji dolaze kod mene na katolički Božić, a ja idem na njihove pravoslavne praznike. Ako se želi ovaj problem razumeti neophodno je sagledati istoriju - kaže on.

- Verujem da će se pitanje blokade rešiti. Srbija je na dobrom putu. Austrija, kao neutralna zemlja, može dati svoj doprinos posredovanjem kako bi se omogućio prijem Srbije u EU - objasnio je on.

Hofer je kazao da kao predsednik Austrije želi da poseti zemlje Balkana i posreduje.

- Želim da rešim probleme, jer sam uveren da je za mir u Evropi veoma važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose - podvukao je on.

Upitan da li Srbija mora priznati Kosovo da bi postala članica EU Hofer je kazao da je to jedan uslov koji postavlja EU, iako na drugoj strani deluje suprotno takvim zahtevima, te, i pored nerešenog kiparskog pitanja, želi da ubrza pregovore sa Turskom.

- Smatram da treba primenjivati iste aršine - poručio je treći predsednik austrijskog parlamenta.

On je ocenio da je Srbija veoma važan partner Austriji zbog svojih ekonomskih kontakata, te ističe da namerava tu saradnju da podstiče i forsira.

Upitan za Bosnu i Hercegovinu, Hofer je kazao da je ustanovio da delovanje Valentina Incka kao međunarodnog predstavnika nije bilo krunisano velikim uspesima.

- Uveren sam da ćemo biti suočeni još sa mnogo problema u Bosni i verujem da visoki predstavnik, ako bude obavljao dužnost kao do sada, ne može doprineti rešenju - naglasio je on.

U vezi EU on je podvukao da Unija ima budućnost, jer je to najvažniji projekat - bitan mirovni i ekonomski projekat.

- Međutim, pitanje je u kom pravcu će se razvijati. EU će imati budućnost samo ako se bude razvijala u duhu Šarla de Gola, koji predviđa da su zemlje članice jake. To mora biti Evropa dogovora oko snažnih tema, kao i Evropa u kojoj bi članice mogle slobodno da samostalno rešavaju svoje probleme. Ne sme se praviti EU po modelu nekakvih 'sjedinjenih evropskih država' ili centralna država Evropa - objasnio je Hofer.

Po pitanju proširenja, EU, smatra, mora da deluje obazrivo i s merom.

- Ne mislim da bi bilo lako primiti Tursku u članstvo EU, jer to Unija ne bi mogla da savlada. Međutim, zemlje koje su po kulturi slične, koje ispunjavaju ekonomske i pravne uslove, odnosno doprinose stabilnosti Evrope, treba da budu primljene u članstvo - kazao je Hofer.