Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Austrijski političar ponovo daje PODRŠKU: Za mene je KOSOVO DEO SRBIJE

Foto: nspm.rs

Austrijski političar ponovo daje PODRŠKU: Za mene je KOSOVO DEO SRBIJE

Predsednik najuticajnije desničarske stranke u Austriji Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe tvrdi da je Kosovo neodvojivi deo Srbije.

Srbija
Izvor: Informer

Lider stranke iz koje potiče Norbert Hofer, favorit na predstojećim predsedničkim izborima u Austriji kaže da je Srbija prešla duh put i da treba da bude deo Evropske unije.

"Srbiju bih odmah primio u EU. U Austriji živi veliki broj Srba. Oko 500 njih su članovi moje partije, a neki su čak i deo rukovodstva. Moja iskustva govore da su Srbi vredan narod, a u Austriji su najbolji radnici. Ipak, ne bih Srbiji odmah dao da koristi evro kao zvaničnu valutu. Da sam se pitao, ne bih ni mnogo jačim ekonomijama to dao, čak ni Italiji", rekao je Štrahe.

Dodaje da je Kosovo deo Srbije i da bi trebalo da uđe u Evropsku uniju zajedno sa Srbijom.

"Kosovo bi trebalo da ima jednu vrstu autonomije. Trebalo bi da bude nešto kao Tirol, koji ima široku autonomiju u Austriji. Bio sam i ostao protivnik otcepljenja Kosova", jasan je Štrahe.

Za Evropu kaže da treba da bude hrišćanska, ali da to ne znači da treba da izbacimo muslimane.

"Razlike između naroda se moraju poštovati, ali mi ovde svi imamo slične korene, sličnu kulturu i zajedničku istoriju. Svi smo hrišćani. Ne treba da izbacimo muslimane, ali treba da zaustavimo ovaj masovni priliv izbeglica koji imamo", zaključio je austrijski političar.