Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BAJDEN U PRIŠTINI: ZSO ili nemate podršku SAD-a

Džozef Bajden i Hašim Tači/ Foto: facebook.com

BAJDEN U PRIŠTINI: ZSO ili nemate podršku SAD-a

SAD obezbedile dve milijarde dolara za samoproglašenu državu Kosovo.

Srbija
Izvor: Agencije

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden pripretio je liderim samoproglašene države Kosovo da omoguće formiranje Zajednice srpskih opština i da ratifikuju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, ili će u suprotnom, SAD odustati od pružanja podrške albanskim političarima na KiM.

Drugi čovek SAD je poručio da Priština mora imati blisku saradnju sa svojim, kako je rekao, susedima.

Rekao je da su se i premijer i predsednik tzv. Kosova Isa Mustafa i Hašim Tači pozitivno izjasnili o nastavku razgovora sa Beogradom, uz posredovanje Brisela.

"To će biti teško, ali neophodno. Sa (premijerom Aleksandrom) Vučićem takođe sam, razgovao o ovom pitanju", izjavio je Bajden i upozorio da albanski političari imaju obavezu i odgovornost da se pridržava obaveza koje su date u Briselu.

Ukazujući da je reč o pitanju od suštinskog značaja za napredak Kosova u Evropi, Bajden je obećao da će SAD nastaviti da pomažu Kosovo.

SAD su, kako je rekao, obezbedile više od dve milijarde dolara pomoći Prištini.

"Mi želimo da imamo jako Kosovo koje će biti punopravni član EU", rekao je Bajden.

Kazao je da mu je čast da imenuje autoput Uroševac - Gnjilane imenom svog sina Bo Bajdena, ali je rekao da je sve ovo prethodno za Kosovo važnije od ceremonije imenovanja puta.

"Ovde sam da osiguram da će SAD nastojati da Kosova da bude demokratska država. Ovo je vaš izvanredan uspeh za interes moje zemlje. Ako uspete, uspeće i region. Ovaj region nikada nije u potpunosti integrisan u Evropu i naša vizija je evropska integracija", zaključio je Bajden.

Tači je novinarima rekao da da će dijalog sa Beogradom i brzo doći na red. Što se sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom tiče, Tači je potvrdio da je reč o fer dogovoru.

On je ponovio da je za Prištinu velika čast poseta američkog potpredsednika.

"To je velika čast što ste posetili našu nezavisnu državu po drugi put. Kosovo je danas veoma razlikuje od Kosova za koje smo se borili pre 20 godina", rekao je.

"Postali smo važni članovi globalne organizacije. Kosovo kao nezavisna i suverena država je ojačana mirom, stabilnošću i regionalnom saradnjom. Potrbno je više da ojačamo saradnju sa Srbijom... ali vreme ide brzo i mi smo u obavezi da što je pre moguće damo pravac pomirenju i u najkraćem roku omogućimo novu dinamiku briselskog dijaloga", istakao je Tači.

Tači je izrazio uverenje da će, kako je rekao, granični problem sa Crnom Gorom uskoro biti rešen, te da je usvajanje sporazuma o demarkaciji pravi posao.

"Ova odluka parlamenta će ojačati našu državnost i kraj izolacije naših gradjana da putuju bez viza u ciljnom području. Bez razgraničenja i formiranja Zajednice srpskih opština, Kosovo će ostati izolovana i zanemarena od SAD i ostatka sveta", zaključio je Tači.