Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bankari savetuju: Ulažite u Srbiju, ne u Hrvatsku

Foto: 1389blog.com

Bankari savetuju: Ulažite u Srbiju, ne u Hrvatsku

Iz poznate banke "Bakliz" stižu preporuke da se ulaže u hartije od vrednosti Srbije i Mađarske

Srbija
Izvor: Jutarnji list

Analitičari banke Barkliz preporučuju ulagačima da umesto u hrvatske ulažu u srpske i mađarske hartije od vrednosti, piše danas Jutarnji list.

List navodi da to cena koju Zagreb plaća zbog političke nestabilnosti u zemlji.

- Cena koju plaćamo zbog političke nestabilnosti u zemlji sve je veća. Nakon što je Vlada odložila novo izdanje evroobveznica, jer su investitori tražili veće kamate od onih koje je Hrvatska bila spremna da plati, analitičari velike multinacionalne banke Barkliz u izveštaju o Hrvatskoj ulagačima preporučuju da umesto u hrvatske, u pojedinim slučajevima ulažu u srpske i mađarske vrednosne papire - navodi Jutarnji.

U izveštaju pod nazivom "Hrvatska: potresena krhkom politikom", analitičari Barkliza ocenjuju da su svetska tržišta pozdravila formiranje Vlade Tihomira Oreškovića i podatke koji potvrđuju da je Hrvatska na putu oporavka posle šestogodišnje recesije, dodaje se u tekstu.

- Međutim, poslednja politička previranja, koja prete opstanku Vlade i sprovođenju reformi, počela su da uzimaju svoj danak i u svetu hrvatskih državnih finansija. Stoga,ulagačima preporučuju da pojedine vrednosne papire hrvatske države zamene za srpske i mađarske, ovisno o roku njihovog dospeća - piše zagrebački list.

Navodeći da obveznice Srbije i Mađarske nude investitorima otprilike iste prinose, u tekstu se konstatuje da finansijski eksperti ističu "ipak, te dve zemlje, ipak imaju stabilnije vlade".

U Barklizu podsećaju, takođe, da se Hrvatska i dalje suočava sa izostankom pravih reformi. "One se ogledaju i u podatku da je javni dug tokom dugotrajne krize više nego udvostručen - porastao je sa 39 posto BDP-a u pretkriznoj 2008. na 85,1 posto BDP-a u 2014. - a njime se finansirao veliki budžetski deficit".