Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bataković demantuje Njujork post, ne isključuje terorizam

Foto: Twitter/FDNY

Bataković demantuje Njujork post, ne isključuje terorizam

"Toliko hramova u istom danu, to se nikada nije desilo, ali ne znam... da vidimo šta će istraga da pokaže," rekao je Batković.

Srbija
Izvor: Tanjug

Dušan Bataković, istoričar i direktor Balkanološog instituta SANU izjavio da je "Njujork post" pogrešno interpretirao njegove izjave o požaru u srpskoj crkvi na Menhetnu povezavši ih sa slučajem Stepinac ali je ostavio mogućnost da požari u tom i još tri pravoslavna hrama tokom Uskrsa nisu slučajnost.

U izjavi za Blic, Bataković je rekao da treba sačekati istragu ali da se ne može isljučiti nijedna mogućnost, pa ni da su ti požari podmentuti i da se radi o terorizmu.

"Toliko hramova u istom danu, to se nikada nije desilo, ali ne znam... da vidimo šta će istraga da pokaže," rekao je on.

Američki tabloid "Njujork post" objavio je da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, predstavljaju koordinisan napad na religiju i da su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Američki tabloid je pri tom naveo da istoričar i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorelo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

Prema pisanju tog lista, Bataković je podsetio da je u poslednjih šest meseci, srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

On je rekao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

Bataković je za Blic Online objasnio da ga je pozvao novinar "Njujork posta" i pitao da li ti požari imaju veze sa time što je papa Franja, zbog protesta SPC, zaustavio kanonizaciju Stepinca i ko je uopšte bio Stepinac.

"Objasnio sam ko je on bio i šta je radio u Drugom svetskom ratu. To je bila izjava istoricara," rekao je Bataković.

Prema njegovim recima, američki novinar ga je upitao i da li je to rezultat gneva hrvatske zajednice u dijaspori, na šta je Bataković odgovorio da je to teško proceniti.

"Činjenica je da su odnosi Hrvata i Srba u dijaspori zategnuti, to nije ništa novo – rekao je direktor Balkanološkog instituta SANU.