Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BEOGRAD: Do 18 časova na izbore izašlo 44,8 odsto birača

Foto: cesid.org

BEOGRAD: Do 18 časova na izbore izašlo 44,8 odsto birača

Do 18 časova na izbore u Beogradu je izašlo 44,8 odsto birača, procenjuje Ipsos. GIK je izneo podatke za 14 časova prema kojima je glasalo 28,08 odsto birača, što je otprilike ista izlaznost kao na parlamentarnim izborima 2014. godine.

Srbija
Izvor: RTS

18.10 – Do 18 časova je, prema procenama Ipsosa, glasalo 44,8 odsto birača.

16.15 – Procene Ipsosa pokazuju da je do 16 časova izašlo 36,7 odsto birača.

15.10 – Prema podacima GIK-a, do 14 časova izašlo je 28,08 odsto birača. Ova izlaznost je otprilike ista kao što je bila u ovo vreme na parlamentarnim izborima 2014. godine.

12.20 – Ipsos: Do 12 časova procena izlaznosti je 17,8 odsto.

11.10 – Do deset časova izašlo 7,24 odsto upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

10.05 – Cesid: Do devet časova glasalo 3,9 odsto birača, što je manje nego na prošlim izborima.

09.40 – Otvaranje biračkih mesta prošlo je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama, saopštila je Crta. Nepravilnosti su samo pojedinačni slučajevi i nisu širih razmera.

08.20 – Glasanje protiče bez problema, rekao je za RTS predsednik GIK-a Zoran Lukić.

07.00 – Otvorena biračka mesta.

Na izborima u Beogradu može da glasa 1.606.931 birač na 1.185 biračkih mesta. Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu bore se 24 izborne liste. Među prvima na glasanje su izašli i političari.

U prvim satima glasanja, izlaznost je bila manja nego na predsedničkim izborima 2017. i parlamentarnim izborima 2014. godine. Podaci Gradske izborne komisije (GIK) od 14 časova pokazuju da je situacija u poslednjim satima promenjena.

Do 14 časova izašlo je 28,08 odsto upisanih birača, što je otprilike ista izlaznost kao na parlamentarnim izborima 2014. godine.

Svoje procene izneo je Ipsos – do 18 časova glasalo je 44,8 odsto birača.

U centralnim gradskim opštinama porasla je izlaznost u odnosu na početak dana, pa je sada kao i u prigradskim naseljima, rekao je predsednik GIK-a Zoran Lukić. Neznatno veća izlaznost zabeležena je u Lazarevcu, dok je najmanja na Paliluli.

Lukić je naveo da je moguće da su vremenske prilike bile uzrok male izlaznosti.

U razgovoru za RTS je istakao da, prema podacima sa svih 1.185 biračkih mesta, glasanje protiče u korektnoj atmosferi bez nepravilnosti.

Emilija Orestijević iz Cesida je, međutim, navela da su posmatrači zabeležili niz sitnih tehničkih nepravilnosti poput upotrebe mobilnih telefona na biračkim mestima i fotografisanja listića, ali i veće nepravilnosti.

"Zabeležen je i niz značajnih nepravilnosti, vođenje paralelnih spiskova, glasanje bez provere identiteta ili obeležavanja birača. To je sve zabeleženo i očekuje se reakcija GIK-a i nadležnih radnih tela", rekla je Orestijevićeva.

Upitan da objasni razliku između informacija kojima raspolaže GIK, kada su u pitanju nepravilnosti, i izveštaja Crte o višestrukom glasanju, Lukić je naveo da je to "praktično i teorijski nemoguće".

Ranije danas, Lukić je demantovao spekulacije o navodnom naknadnom upisivanju birača na biračkom mestu u Mladenovcu broj 16.

"Na tom mestu nisu uočene neregularnosti", rekao je Lukić i istakao da je lično na tom biračkom mestu proverio stanje i ustanovio da je sve u skladu sa zakonom i procedurama.

Prethodno je iz Cesida i Crte saopšteno da je zabeležena veća nepravilnost u Mladenovcu, gde je, kako su naveli, bilo nekih izmena u biračkom spisku.