Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BEOGRAD DOBIJA NOVU AUTOBUSKU STANICU: Investicija je vredna 25 miliona evra

Foto: bas.rs

BEOGRAD DOBIJA NOVU AUTOBUSKU STANICU: Investicija je vredna 25 miliona evra

Ugovor za zajedničku izgradnju nove autobuske stanice u bloku 42 potpisan je između Grada Beograda i preduzeća "Beogradske autobuske stanice". Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da će nova stanica početi sa radom za dve godine.

Srbija
Izvor: Tanjug

Izgradnja stanice počinje krajem godine, a investicija je vredna 25 miliona evra koje će finansirati preduzeće "Beogradska autobuska stanica" dok će Grad obezbediti zemljište.

Mali je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih projekata koji će potpuno rasteretiti centar grada od teretnog saobraćaja, jer trenutno 1.200 autobusa prolazi kroz centar.

"Radovi kreću do kraja godine i trajaće 18 meseci, dve godine od danas Beograd će imati novu stanicu", rekao je Mali.

Dodao je da će dva najvažnija infrastrukturna projekta, železnička stanica "Prokop" i nova autobuska stanica biti stavljeni u funkciju.

Autobuska stanica imaće oko 13.000 kvadrata, a ovo će biti jedinstvena stanica u Evropi jer će obuhvatiti međugradski, međumesni, turistički i međunarodni saobraćaj.


Mali je rekao da će se nova stanica uklopiti u širu sliku tog dela Novog Beograda.

"Blok 42 postaje novi centar Novog Beograda, imate železničku stanicu 'Novi Beograd' koja će se rekonstruisati što će raditi 'Železnice Srbije', sa druge strane u tom delu će postojati i novi komercijalni sadržaji, nova kula, novi tržni centar.

S obzirom na to da je blizu Mostu na Adi i auto-put tu se stvara novi saobraćajni čvor i mi rasterećujemo centar", naveo je Mali.

Gradonačelnik je rekao da stanici "Prokop" nedostaje stanična zgrada čija će izgradnja početi na ploči prokopa.

"Prokop kao stanica funkcioniše. Postojeća železnička stanica je napravljena još 1884. godine i ona nam je uslov za drugu fazu projekta 'Beograd na vodi' i obaveza je da se pruga koja prolazi tu izmesti do kraja 2019. a mi ćemo krajem sledeće godine krenuti da izmeštamo", objasnio je Mali.

Rekao je da će namena zgrade železničke stanice da se odredi u dogovoru sa građanima, kao i da to može biti mesto za galeriju, izložbeni prostor ili nešto slično.