Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BEOGRAD je prvi grad u Evropi sa ELEKTRIČNIM AUTOBUSIMA!

Foto: beoinfo

BEOGRAD je prvi grad u Evropi sa ELEKTRIČNIM AUTOBUSIMA!

Ti autobusi će saobraćati na relaciji od Vukovog spomenika do novobeogradskog naselja Belvil.

Srbija
Izvor: Politika.rs

Prvih pet električnih autobusa kineskog proizvođača "Čeriot Motors" pošli su ulicama Beograda, a naš glavni grad je tako postao prvo mesto u Evropi sa takvim vidom gradskog prevoza.

Ti autobusi će saobraćati na relaciji od Vukovog spomenika do novobeogradskog naselja Belvil.

Prvi čovek Beograda Siniša Mali i ambasador Republike Kine u našoj zemlji Li Mančang prisustvovali su primopredaji pet prvih električnih autobusa, a, prema rečima gradonačelnika našeg najvećeg grada, ovo je značajno za GSP i Grad Beograd jer od danas kreće prva linija isključivo električnih autobusa u Evropi, a Beograd će biti jedinstven po tome.

„Ovo je prvi put u istoriji našeg grada da će građane voziti elektrobusi i to najsavremeniji sa super kondenzatorom, bez baterija čime je i povećan njegov kapacitet. Imaćemo maksimalno komforne i moderne autobuse. Unapredićemo naš gradski saobraćaj, ali i ekologiju i zdravlje ljudi jer ovi autobusi ne troše gorivo i nečujni su. Time dajemo jednu lepu poruku svima da se Grad Beograd menja”, rekao je gradonačelnik.

Mali je je istakao a javno gradsko saobraćajno preduzeće ima oko 700 autobusa, te da svaki od njih troši oko 50 litara dizel goriva na 100 kilometara, što je na masečnom nivou oko tri miliona litara dizela.

„Za budućnost ovog grada bilo bi veoma značajno kada bismo, umesto autobusa koji zagađuju sredinu, imali samo ove elektrobuse, jer na na godišnjem nivou eletrobus izbacuje 500 tona izduvnih gasova manje nego običan autobus – rekao je gradonačelnik.

„Moja želja je da se nastavi zajednička saradnja između naše dve zemlje. Razgovarao sam sa predstavnicima naše kompanije u učiniću sve da ih dovedem u Beograd kako bi ovde otvorili liniju proizvodnje ovakvih autobusa”, kazao je Li Mančang.

Prema rečima zamenice sekretara za zaštitu životne sredine Grada Beograda, naš najveći grad je kupnovinom ovih autobusa dobio mnogo u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova, ali i smanjenja buke.